Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Πρέπει να φοράμε τελικά διπλές μάσκες; ~Τι συνιστούν οι ειδικοί

Πρέπει να φοράμε διπλή μάσκαή όχι; Είναι απαραίτητη για την προστασία από τη μετάλλαξη του κορονοϊού; Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

«Όχι» στη μονή μάσκα, «ναι» στη χρήση διπλής μάσκας. Αυτή είναι η σύσταση που αρχίζει να καταφθάνει από τους ειδικούς των ΗΠΑ, καθώς τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού σπέρνουν τον φόβο σε ολόκληρο τον πλανήτη και εγείρουν αμφιβολίες για το αν τελικά πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας.

«Κόκκινο» στην υφασμάτινη μάσκα
Οι απλές υφασμάτινες μάσκες έχουν αρχίσει ήδη να αποτελούν παρελθόν, καθώς παίρνουν «κόκκινη κάρτα» από αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι η υφασμάτινη μάσκα δεν προστατεύει από τη μετάλλαξη του ιού. Πρώτη η Γερμανία επέβαλε τις χειρουργικές μάσκες στα μέσα μεταφοράς και τα καταστήματα. Ακολούθησε η Γαλλία με το υπουργείο Υγείας να κάνει σύσταση υπέρ της χρήσης χειρουργικών μασκών. Αλλά και Αυστρία, είπε ούτε υφασμάτινη, ούτε χειρουργική, αλλά υποχρεωτική η μάσκα τύπου FFP2 (με φίλτρα αέρα). Μάλιστα, προβλέπεται πρόστιμο για όποιον δεν φορά τη συγκεκριμένη μάσκα, ύψους 25 ευρώ.

Τι ισχύει για τη διπλή μάσκα

Ο Τζο Μπάιντεν έχει εμφανιστεί κατά καιρούς με διπλή μάσκα. Σε μια πρόσφατη εμφάνισή του σε ενημερωτική εκπομπή των ΗΠΑ ο επικεφαλής Αμερικανός επιδημιολόγος, Δρ Άντονι Φάουτσι, είχε δηλώσει ότι η διπλή κάλυψη με μάσκες είναι μια κίνηση που «έχει νόημα» και είναι «πιθανό» να παρέχει περισσότερη προστασία έναντι τη μετάδοσης της COVID-19. «Είναι κοινή λογική ότι οι δύο μάσκες θα ήταν πιο αποτελεσματικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σιγά σιγά και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρχίζουν να εμφανίζονται φορώντας διπλή μάσκα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Washington Post αναμεταδίδει τις δηλώσεις του Λίνσεϊ Μαρ, καθηγητή μηχανικής, ο οποίος λέει για το θέμα πως χωρίς ιατρική κάλυψη προσώπου, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν την καλύτερη και απλούστερη προστασία φορώντας μια πάνινη μάσκα σφιχτά πάνω από μια χειρουργική μάσκα. Μπορούν επίσης να φτιάξουν μια μάσκα με τρία στρώματα κόβοντας ένα φίλτρο υψηλής απόδοσης και να το τοποθετήσουν ανάμεσα σε δύο υφασμάτινες μάσκες που είναι σφιχτά δεμένες μεταξύ τους.

Υπάρχουν άλλοι ειδικοί του χώρου της Υγείας στην Αμερική που υποστηρίζουν ότι η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα ασφαλείας για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της COVID. Ο Δρ Robert Citronberg για παράδειγμα έχει πει ότι αρκεί να φορά κανείς μόνο μία καλής ποιότητας μάσκα.

Ο Firas Zabaneh, διευθυντής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του συστήματος για το Houston Methodist Hospital στο Τέξας, συμφωνεί και αυτός ότι η διπλή μάσκα ενδεχομένως να βοηθά κατά της διασποράς του ιού. Το εξηγεί μάλιστα πολύ απλά, λέγοντας πως ο εξορθολογισμός για τη χρήση διπλής μάσκας είναι ότι προσθέτει περισσότερα στρώματα φιλτραρίσματος.

Για το θέμα βέβαια είχε τοποθετηθεί πρόσφατα και η Ελληνίδα καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Αθηνά Λινού.

«Όλες οι μάσκες» είχε εξηγήσει «έχουν έναν βαθμό προστασίας, ο οποίος επηρεάζεται από τον τρόπο που τη φοράμε». «Η απλή χειρουργική προστατεύει 45%» ανέφερε και είχε προτείνει ως λύση τη χρήση δύο μασκών ταυτόχρονα, για μεγαλύτερη προστασία. «Όλες κάπως προστατεύουν, κυρίως αν τις φοράμε όλοι».

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει την οδηγία του για τις μάσκες και συνεχίζει να συστήνει στους Αμερικανούς να επιλέγουν μάσκες που έχουν καλή εφαρμογή με «δύο ή περισσότερες στρώσεις πλενόμενου υφάσματος». Μάλιστα, συμβουλεύει να αποφεύγονται από το κοινό οι χειρουργικές μάσκες για να χρησιμοποιούνται και να υπάρχει επάρκεια για τους υπαλλήλους στον τομέα της υγείας.

Ο επίκουρος καθηγητής Scott Schiffres, του Πανεπιστημίου του Binghamton, ο οποίος εργάζεται σε δοκιμές μασκών από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19, έχει δηλώσει ότι η αύξηση της προστασίας δεν αφορά μόνο την προσθήκη περισσότερων στρωμάτων φίλτρων. Υπογραμμίζει πως εάν οι μάσκες φοριούνται με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη σωστή εφαρμογή στο πρόσωπο, αυτό μπορεί να επιτρέψει τη διαρροή μη φιλτραρισμένου αέρα μέσω των κενών που δημιουργούνται. Η χρήση δύο χειρουργικών μασκών δεν θα είναι καλύτερη από μία, θεωρεί.

Τι να προσέχετε

Από την πλευρά του, ο Dr Amesh Adalja, ειδικός σε θέματα αναδυόμενων λοιμωδών νόσων στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, εκτιμά ότι οι δύο μάσκες πιθανότατα είναι πιο προστατευτικές όταν πρόκειται για:

Υφασμάτινες μάσκες από υφάσματα αραιής πλέξης
Υφασμάτινες μάσκες από ένα στρώμα ύφασμα
«Οι μάσκες με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν συνιστούν αποτελεσματικό φραγμό, εναντίον του κορωνοϊού. Επομένως καλό είναι να φοριούνται δύο-δύο», είπε. «Αν όμως η μάσκα που χρησιμοποιεί κάποιος είναι χειρουργική ή υφασμάτινη καλής ποιότητας, ίσως δεν χρειάζεται διπλή χρήση».

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ταιριάζει η μάσκα στο πρόσωπό σας. «Οι καλής ποιότητας μάσκες που καλύπτουν απ’ όλες τις πλευρές το πρόσωπο μπορεί να φθάσουν την αποτελεσματικότητα των μασκών Ν95», τονίζει ο Dr. Brooks.

Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλετε να φοράτε δύο-δύο τις μάσκες, βεβαιωθείτε κατ’ αρχάς ότι δεν εμποδίζουν την αναπνοή σας. Δεν πρέπει επίσης να εμποδίζουν ούτε την όρασή σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Απαραίτητο είναι ακόμα να πλένετε καθημερινά την υφασμάτινη μάσκα. Και να χρησιμοποιείτε τις ιατρικές/χειρουργικές μάσκες «αυστηρά με βάση τις οδηγίες των κατασκευαστών τους», καταλήγει ο Dr. Brooks.

Απόδοση: https://www.healthdigest.com/322109/should-you-be-wearing-two-face-masks-instead-of-one/?fbclid=IwAR23Bdu_rLuFJYK8q6LX-tIZP1AZ-HuhHkBusxkCtDpA7KI9cnRfTi8yeT4

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων