Τουλάχιστον 500 Έλληνες επιστήμονες που χαρακτηρίζονται «opinion leaders» καθώς κατέχουν κομβικές θέσεις σε κέντρα λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο, «επανασυστήνουν» την Ελλάδα.
Υιοθετώντας τη περίφημη ρήση του Τζον Κένεντι, «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου», οι διεθνείς προσωπικότητες αναλαμβάνουν «πρεσβευτές υγείας» προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια για τη χώρα μέσω του συνεδριακού τουρισμού. Οι επιστήμονες εντοπίστηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος ανέπτυξε μία βάση δεδομένων με τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τούς απέστειλε σχετική πρόσκληση.
Στην επιστολή-πρόσκληση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Λιντζέρης, ο ΕΟΦ τονίζει μεταξύ άλλων: «Ως πρεσβευτές υγείας έχετε τη δυνατότητα να αναδείξετε την Ελλάδα σε ιατρικό συνεδριακό προορισμό. Στη μεγάλη αυτή πρόκληση, στη μεγάλη ευκαιρία θέλουμε να είστε πρωταγωνιστές». Και καλεί τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό να καταθέτουν τις ειδικές γνώσεις, τις επιστημονικές εργασίες και ιατρικές έρευνες, ενισχύοντας τον τόπο τους, αλλά και το εγχώριο επιστημονικό δυναμικό. «Θα ήταν τιμή για την Ελλάδα η ανταπόκρισή σας. Θα ήταν ακόμη μια προσφορά στην επιστήμη που πιστά υπηρετείτε», καταλήγει ο ΕΟΦ.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη αποδεχτεί την πρόταση του ΕΟΦ ενώ συγκροτήθηκε Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή, προσέλκυσης Συνεδρίων από το Εξωτερικό στην Ελλάδα. Στην επιτροπή συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες στον χώρο της Υγείας τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Η κ. Ελένη Σωτηροπούλου, συντονίστρια της Επιτροπής, μιλώντας στην «ΗτΣ» αποκάλυψε ότι η ιδέα για τον εντοπισμό και την καταγραφή των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού «γεννήθηκε» το 2012 όταν ένας «Έλληνας επιστήμονας, τρίτης γενιάς, από το Ισραήλ απευθύνθηκε στον ΕΟΦ και ζήτησε με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα του». Ανέφερε ότι είναι καθηγητής Ουρολογίας και θέλει να κάνει ένα συνέδριο στη χώρα του αλλά όλοι τον αποτρέπουν λέγοντάς του: «δεν βγάζεις άκρη εκεί».
Το συνέδριο έγινε και δειλά – δειλά άρχισε να αναπτύσσεται η ιδέα, ενώ μόλις τον περασμένο Απρίλιο δημιουργήθηκε η βάση δεδομένων με τους επιστήμονες του εξωτερικού. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται ήδη 500 κορυφαίοι επιστήμονες, ενώ ο εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων «opinion leaders» παγκοσμίως ανέρχεται σε πενταψήφιο αριθμό!
Παράλληλα, ο ΕΟΦ έχει αποστείλει σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού μελοποιημένο τον Όρκο του Ιπποκράτη σε δύο εκδόσεις, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα, που αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά brand name της χώρας. Πριν από λίγες μέρες (Τετάρτη 17/12) μάλιστα οι επιστήμονες συναντήθηκαν στην Αθήνα για να οργανώσουν τη δράση τους ώστε το 2015 να διενεργηθεί Παγκόσμιο Συνέδριο στη χώρα μας, ενώ μόλις τη περασμένη Δευτέρα έγινε το πρώτο βήμα για τη συνεργασία Ελλάδας – Κίνας σε θέματα προώθησης συνεδριακού ιατρικού τουρισμού προβάλλοντας τις δύο αρχαιότερες ιατρικές σχολές.
Σύμφωνα με την πρόεδρο Εθνικού Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας στην Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ κ. Α. Σιμοπούλου οι «τοπ» επιστήμονες τουλάχιστον στον τομέα της Γενετικής, της Ενδοκρινολογίας και της Επιδημιολογίας είναι ελληνικής καταγωγής. Όπως είπε, οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό και μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια του ΕΟΦ.
Ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Imperial College London, Π. Νιχογιαννόπουλος, δήλωσε ότι η «Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα brands που δεν έχει προβληθεί». Όπως τόνισε, μέσα σε λίγους μήνες μετατράπηκε από «μητέρα της Ευρώπης» σε «απατεώνα της Ευρώπης» και υπογράμμισε την αδυναμία της χώρας να διατηρήσει σταθερό το λογότυπό της. «Αλλάζουμε τα logo σαν πουκάμισα. Τα δυνατά brand που όλοι γνωρίζουμε δεν έχουν αλλάξει ποτέ!», είπε, και πρόσθεσε ότι «όσο το αλλάζεις τόσο πιο αδύνατο το κάνεις». Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι το πιο σημαντικό εξαγώγιμο «προϊόν» της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι ο Έλληνας γιατρός.
Αναφερόμενος στη συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων, ο κ. Χρ. Γεώργιος, καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας & Ιατρικής, ανέφερε ότι η αποδοτικότητά τους είναι 30 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον αριθμό τους! Εκτίμησε ότι ανάλογη μπορεί να είναι η συμβολή τους στην εθνικό στόχο για αύξηση των εσόδων μέσω του συνεδριακού τουρισμού, ενώ ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Γενεύης κ. Μ. Δερμιτζάκης πρότεινε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα (το Κέντρο του Έλληνα Επιστήμονα) που θα αποτελέσει την έδρα όλων των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ο καθηγητής μίλησε για τις ευκαιρίες που αναζητούν οι ομογενείς για να βοηθήσουν τη χώρα τους αλλά και τη δυσπιστία ακόμη και τα εμπόδια που συναντούν και δεν επιτρέπουν τη δραστηριοποίησή τους.
Για τη «μάχη» που έδωσε τα τελευταία 4 χρόνια για να πετύχει τελικά να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο το Παγκόσμιο Συνέδριο Υπέρτασης (με 5.230 συνέδρους) μίλησε ο κ. Αθ. Μανώλης, Συντονιστής Διευθυντής καρδιολογικής κλινικής «Ασκληπιείο Βούλας», μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης. Εντύπωση έκανε η αποκάλυψη για την «τρικλοποδιά» που επιχείρησε να βάλει στην προσπάθεια Ελληνική Ιατρική Εταιρία αποστέλλοντας επιστολή στην αρμόδια επιτροπή (θα αποφάσιζε τον συνεδριακό προορισμό) ότι δεν υποστηρίζει την ελληνική συμμετοχή! «Δυστυχώς η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια βασίσθηκε σε μεμονωμένες προσπάθειες λίγων ανθρώπων ή οργανισμών, οι οποίοι χωρίς καμία βοήθεια από κρατικούς φορείς, καμία συντονισμένη προσπάθεια, πέτυχαν να φέρουν μεγάλα διεθνή συνέδρια στη χώρα μας», σημείωσε.
Ο κ. Χ. Γαβράς, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και ο κ. Ν. Γεωργόπουλος Αν. καθηγητής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών – ΠΓΝ Πατρών, εξέφρασαν τη διαθεσιμότητά τους στην προσπάθεια του ΕΟΦ και πρόθυμοι να αναλάβουν δράση.
Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη υποστήριξε ότι ο Συνεδριακός Ιατρικός Τουρισμός θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον ελληνικό τουρισμό, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός νέου τουριστικού προϊόντος, με έμφαση στην ποιότητα και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι η ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου για το Συνεδριακό Τουρισμό, με Μητροπολιτικά Κέντρα και άρτιες περιφερειακές εγκαταστάσεις, οι οποίες υπάρχουν ήδη, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Εθνικής Τουριστικής Στρατηγικής. Ο Συνεδριακός Τουρισμός -πρόσθεσε- καλύπτει το 3%-4% του αριθμού των αφίξεων ξένων τουριστών διεθνώς και το 6%-7% της συνολικής ροής τουριστικού συναλλάγματος. Κάθε σύνεδρος υπολογίζεται ότι δαπανά 5-7 φορές περισσότερα χρήματα από έναν κοινό επισκέπτη, είπε η υπουργός Τουρισμού.
Σημείωσε ακόμη ότι ο Συνεδριακός Τουρισμός αποτελεί βαρόμετρο και αποδεικνύει πόσο ασφαλής τουριστικά είναι μια χώρα. «Συνέδρια δεν διεξάγονται όπου υπάρχει αστάθεια», τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος η υπουργός τόνισε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού, μεταξύ άλλων, βρίσκεται ο κεντρικός συντονισμός της προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο αλλά και η συνεργασία με επιστημονικούς και τουριστικούς φορείς του εξωτερικού, και με ομογενείς επιστήμονες που μπορούν να καταστούν πρεσβευτές της προσπάθειας υλοποίησης μιας κοινής στρατηγικής.