Λιγότερο από δέκα μέρες πριν από την 20ή επέτειο από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και η λαμπερή αλλά σύντομη ζωή της εξακολουθεί να μαγεύει τον κόσμο.
Είτε πρόκειται για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεις των δύο γιων της, είτε για νέες “αποκαλύψεις” και σενάρια συνωμοσίας για τον θάνατό της, η “πριγκίπισσα στην καρδιά όλων” συνεχίζει να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.
Η Νταϊάνα κέρδισε τη φήμη της ”αντάρτισσας” επειδή αψηφούσε τους τύπους και το πρωτόκολλο πότε κάνοντας εκστρατεία για την παγκόσμια κατάργηση των ναρκών, παρά την αντίθεση της βρετανικής μοναρχίας, και πότε μιλώντας δημοσίως για τη μάχη της με τη βουλιμία και τις συζυγικές της απιστίες.
Η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε ηλικία 36 ετών στις 31 Αυγούστου του 1997 μαζί με τον τότε σύντροφό της Ντόντι αλ-Φαγέντ όταν η λιμουζίνα που τους μετέφερε ανετράπη στην προσπάθεια του οδηγού της να αποφύγει τους παπαράτσι που ακολουθούσαν το διάσημο ζευγάρι, σε σήραγγα της γαλλικής πρωτεύουσας.
Η πρώτη σύζυγος του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Καρόλου ήταν αστραφτερή και βρισκόταν στο επίκεντρο μιας βασιλικής σαπουνόπερας που υποστηριζόταν από τα διεθνή μίντια και μέσα από την οποία αναδείχτηκε ίσως στην πιο αναγνωρίσιμη γυναίκα στον κόσμο.
Ο θάνατός της προκάλεσε τον μεγαλύτερο λαϊκό θρήνο που έχει βιώσει η Βρετανία στη σύγχρονη ιστορία της και έκτοτε λίγες προσωπικότητες έχουν σαγηνεύσει τον κόσμο όπως εκείνη.
“Δεν θα υπάρξει ποτέ κάποιος άλλος σαν την Νταϊάνα”, λέει η Ίνγκριντ Σούαρντ, η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Majesty και συγγραφέας του βιβλίου “Νταϊάνα: Η Τελευταία Λέξη”.
Οι προηγούμενες επέτειοι του θανάτου της πέρασαν χωρίς μεγάλη προβολή δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι “Η Πριγκίπισσα του Λαού”, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ενδεχομένως να είχε ξεχαστεί.