Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Primitive Politics

Του Ιωάννη Π. Χουντή*

Αύγουστος 1979. Είχαν περάσει εκατό ημέρες από την πρώτη εκλογική νίκη της Margaret Thatcher. Ο Nigel Lawson, ένας από τους στενότερους συνεργάτες της Βαρώνης είχε αναλύσει στον Υπουργό Sir Geoffrey Howe την επικοινωνιακή στρατηγική, που θα έπρεπε να ακολουθήσει το κόμμα για την επικράτηση των ιδεών του. Με δύο λέξεις χρειαζόταν: Primitive Politics. Τι σήμαινε αυτό; Οι αντίπαλοι πάντα είτε θα σου επιτεθούν για τις πολιτικές και τις επιλογές σου είτε θα σε υπερφαλαγγίσουν αναδεικνύοντας την στροφή 180 μοιρών, που έκανες. Το καλύτερο, που έχει να κάνει κάποιος, που πιστεύει στις ιδέες του και θεωρεί πως η εφαρμογή τους θα προσδώσει ελπίδα και ένα καλύτερο μέλλον για τον γενικό πληθυσμό είναι να επιμείνει, να μεταφέρει το μήνυμά του με απλά λόγια και να κάνει χρήση ενός ‘’πρωτόγονου’’ (primitive) λεξιλογίου.

Η Νέα Δημοκρατία έχει έναν νέο και ελπιδοφόρο αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύντομα θα αναδιοργανωθεί, σε δομές και πρόσωπα και θα προχωρήσει σε ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο. Δεν φτάνουν, όμως, αυτά για την τελική νίκη της Λογικής επί του Λαικισμού. Για να κλείσει το κεφάλαιο του Λαικισμού εν Ελλάδι θα χρειαστεί μία έξυπνη επικοινωνιακή στρατηγική. Αρχικά, ένα φρέσκο και άφθαρτο πρόσωπο στον ρόλο του Εκπροσώπου Τύπου με αυξημένες αρμοδιότητες. Θα πρέπει να είναι δηλαδή η προμετωπίδα και το δημόσιο πρόσωπο του κόμματος για τα Μ.Μ.Ε. Κατά δεύτερον, πρέπει να γίνει ευρεία και αναβαθμισμένη χρήση των νέων τεχνολογιών και των κοινωνικών δικτύων (social media). Αν δει κανείς, λόγου χάρη, τις σελίδες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο Facebook θα διαπιστώσει την χαώδη διαφορά τους ως προς την απήχηση. Εκεί πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη και να μεταβεί η απαρχαιωμένη επικοινωνιακή μηχανή της ΝΔ στην νέα εποχή.

Κυρίως, όμως, πρέπει να γίνει χρήση των primitive politics. Η απήχηση στο νεανικό κοινό και στα ταλαιπωρημένα κοινωνικά στρώματα θα αρχίσει να αυξάνεται με την χρήση απλών όρων, με την έκθεση των αποτελεσματικών εναλλακτικών της Αντιπολίτευσης σε μία καταστροφική Κυβέρνηση και το κυριότερο: πως η ζωή του μέσου Έλληνα θα γίνει καλύτερη, εάν επιστρέψει η ΝΔ στην εξουσία. Χωρίς ευχολόγια και υποσχέσεις. Με γνώμονα την κοινή λογική και την πίστη στις ιδέες μας, στο κοινό εκσυγχρονιστικό όραμα.

Ο Ιωάννης Π. Χουντής, είναι φοιτητής Κλασική Φιλολογία ΑΠΘ|Συνιδρυτής & Δ.Σ. Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών ‘’Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης’’

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων