Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σήμερα στη Βουλή με πρωτοβουλία Τσίπρα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σήμερα στις 18.00 θα διεξαχθεί στη Βουλή, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού.

Εχθές προηγήθηκε σειρά διαβουλεύσεων του Α. Τσίπρα με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να ενημερώσει τους συνεργάτες του αλλά και να συζητήσουν σχέδια για το επόμενο βήμα.  Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλείται κυβερνητικές πηγές που μιλούν για την πιθανότητα συνεδρίασης και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις, στη σκιά της μη-ικανοποίησης της κυβέρνησης για την πρόταση των δανειστών. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η πρόταση δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των Βρυξελλών. Οι ίδιες πηγές πάντως κάνουν λόγο για περιθώρια συμβιβασμών ώστε να προκύψει συμφωνία σύντομα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά το γεγονός, όπως γράφω σήμερα σε άλλο άρθρο μου στο rizopoulos post, ότι ο Τσίπρας πιθανόν να ταξιδέψει το ίδιο κιόλας βράδυ ξανά στις Βρυξέλλες, θέλει να γίνει η συζήτηση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, ίσως για να λειτουργήσει η κατακραυγή ολόκληρου σχεδόν του κοινοβουλίου απέναντι στο περιεχόμενο της πρότασης, ως πίεση προς τις Βρυξέλλες.

Αν εξαιρέσουμε κάποιες κριτικές που είναι εκτός τόπου και χρόνου, όπως του κ. Οικονόμου της ΝΔ, εχθές το πρωί που κατήγγειλε τον Τσίπρα ότι δεν θέλει να ενημερώσει της Βουλή για τα τεκταινόμενα, ενώ ο δεύτερο βρισκόταν ακόμη στο αεροπλάνο του γυρισμό του από τις Βρυξέλλες, είναι γεγονός ότι πολλά από τα στελέχη της ΝΔ και άλλων κομμάτων θεωρούν το περιεχόμενο μίας τέτοιας συμφωνίας ως κατάπτυστο.

σχετικα αρθρα

4 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img