Στο δύσκολο έργο της αξιολόγησης των φακέλων των τεσσάρων σχημάτων που διεκδικούν το έργο των 7,3 εκατομμυρίων smart meters, ένα από τα μεγαλύτερα που “τρέχουν” συνολικά στην ελληνική αγορά, βρίσκεται ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές για το τεράστιο project, ύψους 1,2 δισ ευρώ, είχαν κατατεθεί στις 7 Δεκεμβρίου και η εξέταση ενός προς ενός του κάθε φακέλου και των πολυαριθμων στοιχείων και δεδομένων που περιλαμβάνονται σε έναν όγκο εκατοντάδων σελίδων, αποδεικνύεται μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία.
Και ακριβώς επειδή επείγει να προχωρήσει κατά το δυνατόν γρηγορότερα η εγκατάσταση μιας σημαντικής πρώτης παρτίδας μετρητών, καταβάλλεται προσπάθεια, όπως είχε γράψει το Energypress, να τρέξει και ένας δεύτερος συμπληρωματικός διαγωνισμός για 360.000 μετρητές χαμηλής τάσης, παρόμοιου τύπου με εκείνους του μεγάλου.
Ενα έργο για το οποίο επίσης κατατέθηκαν οι προσφορές και που επιχειρείται να προηγηθεί χρονικά της προμήθειας και εγκατάστασης των μετρητών του μεγάλου όγκου, το οποίο θα εκτελείται τμηματικά με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2030.
Και αυτοί, όπως και εκείνοι του μεγάλου διαγωνισμου, είναι ψηφιακοί μετρητές χαμηλής τάσης με διακοπτικό στοιχείο και modem, δίνοντας την δυνατότητα στον Διαχειριστή να κόβει το ρεύμα μιας παροχής από απόσταση, δίχως την επιτόπια παρουσία συνεργείου.
Σε αυτή την φάση βρισκεται η υπόθεση με τους έξυπνους μετρητές, δηλαδή το roll out, για το οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ κρατά επτασφράγιστα τα χαρτιά του και για την πρώτη φάση του οποίου, σύνηψε πρόσφατα συμφωνία με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδυσεων (ΕΤΕπ), για δάνειο 150 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, προμηθεύεται ήδη παρτίδες έξυπνων μετρητών, τους οποίους και τοποθετεί σε νέες παροχές, αντικαθιστώντας αναλογικά ρολόγια ρεύματος.
Θυμίζουμε ότι οι “4” που κατέθεσαν τον Δεκεμβριο προσφορές στον μεγάλο διαγωνισμό, έναν από τους μεγαλύτερους που βρίσκεται σε εξέλιξη, πανελλαδικά, όχι μονο στην ενέργεια, αλλα ευρύτερα, είναι :
1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).
2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
3. Η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., η οποία έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.
4. Και η ελληνική Protasis AE, μια κοινοπραξία από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis
Πηγή energypress.gr