Νομοθετική παρέμβαση που θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να συστήνει θυγατρικές εταιρείες, και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) για την ανάθεση των ανεμολογικών και βυθομετρικών μελετών για τις θαλάσσιες περιοχές που θα παραχωρηθούν για το πρώτο «κύμα» υπεράκτιων αιολικών, έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ.
Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα μέχρι το 2030, όταν σύμφωνα με το ΕΣΕΚ θα πρέπει να βρίσκονται υπό ανάπτυξη πάρκα 1,9 Γιγαβάτ, στόχος του υπουργείου είναι να «τρέξουν» οι μελέτες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, επιταχύνοντας τη διαδικασία ανάθεσής τους. Κάτι που δεν θα μπορούσε να διασφαλιστεί από το καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων, υπό το οποίο θα «έτρεχε» η διαδικασία αν η προκήρυξη γινόταν από την ΕΔΕΥΕΠ, που είναι κρατική εταιρεία.
Στο κοινοπρακτικό σχήμα θα συμμετέχει σίγουρα ο ΑΔΜΗΕ, ενώ το σχέδιο είναι να «εισέλθει» και ένας ιδιώτης παίκτης. Επομένως, αν στο SPV δεν κατέχει την πλειοψηφία το Δημόσιο, τότε θα αποφευχθούν τα προσκόμματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει ο νόμος 4412 – όπως, για παράδειγμα, τον κίνδυνο καθυστέρησης από ενδεχόμενη προσφυγή στο ΣτΕ από κάποια από τις εταιρείες που θα ανταποκριθούν στην προκήρυξη.
Πάντως, η φόρμουλα αυτή δεν σημαίνει διαφοροποίηση στο ουσιαστικό σκέλος της διαδικασίας για την επιλογή του ανάδοχου για τις μελέτες, καθώς αυτός θα προκύψει μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού – ο οποίος θα προκηρυχθεί από το SPV. Οι έρευνες θα χρηματοδοτούν από τα έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων ρύπων, με το σχετικό κονδύλι να ανακτάται στην πορεία από τα ποσά που θα καταβάλουν οι επενδυτές, για την αγορά των δεδομένων. Υπενθυμίζεται πως η απόκτησή τους θα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς παραχώρησης των περιοχών ανάπτυξης των υπεράκτιων πάρκων.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ συνάδει με την απόφαση για την πραγματοποίηση των μελετών με κεντρικό τρόπο (δηλαδή με την ανάθεσή τους από την ΕΔΕΥΕΠ), και όχι με την υλοποίηση των ερευνών από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές – όπως προβλεπόταν αρχικά.
Εξάλλου, η επιλογή αυτή έγινε με γνώμονα μεταξύ άλλων να προσκτηθούν τα απαραίτητα δεδομένα σε όσο το δυνατόν πιο σύντομους χρόνους. Ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, όπως είχε αναφέρει τον Νοέμβριο στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες, θα διατεθούν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε ένα data room με την διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
Από τις 10 εν δυνάμει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) της μεσοπρόθεσμης φάσης ανάπτυξης (έως 2030-2032), έχει επιλεγεί μία «δεξαμενή» 6 θαλάσσιων ζωνών για την εγκατάσταση των πρώτων πάρκων, 1,9 Γιγαβάτ, έως το τέλος της 10ετίας.
Οι ζώνες αυτές βρίσκονται στο βορειανατολικό τμήμα της Ρόδου, περιμετρικά της Γυάρου, ανοικτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια, στη βορειανατολική Κρήτη μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας και στην ανατολική Κρήτη ανοικτά της Σητείας. Επομένως, αυτές θα αφορούν και οι ανεμολογικές – βυθομετρικές μελέτες, που θα προκηρύξει το SPV.
Όπως έχει γράψει το energypress, το σχέδιο του ΥΠΕΝ είναι από το χαρτοφυλάκιο των 1,9 Γιγαβάτ να προτεραιοποιηθεί ένα «πακέτο» πλωτών πιλοτικών περί τα 400 Μεγαβάτ, με στόχο να δοθεί με αυτό τον τρόπο έναυσμα για τη δημιουργία εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο. Τα πλωτά πιλοτικά θα γίνουν στις πρώτες περιοχές που θα ολοκληρωθούν οι μελέτες (και οι οποίες επομένως θα «ωριμάσουν» νωρίτερα από τις υπόλοιπες), με στόχο οι σχετικοί διαγωνισμό να πραγματοποιηθούν το 2026.
Αξίζει να σημειωθεί πως η δυνατότητα της ΕΔΕΥΕΠ, να ιδρύει θυγατρικές εταιρείες, είναι πιθανό να φανεί χρήσιμη στο μέλλον και σε άλλους από τους ενεργειακούς κλάδους στους οποίους διαχειρίζεται. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η «ενεργοποίηση» μίας θυγατρικής στην περίπτωση που εντοπιστούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στάδιο ερευνών και το Δημόσιο αποφασίσει πως θέλει να εμπλακεί στην εξόρυξή τους.
Πηγή energypress.gr