«Η κατάσταση είναι δύσκολη, δραματική σε πολλές περιοχές στη χώρα. Ακόμα και εδώ στο ΕΚΑΒ Αθηνών η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχουν ούτε διασώστες αλλά και ασθενοφόρα σε σχέση με την Κω που υπήρχαν ασθενοφόρα -άλλα δύο να επιχειρήσουν- αλλά δεν υπάρχουν διασώστες» τόνισε μιλώντας στο EΡΤΝEWS ο πρόεδρος τωνεργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος.
Όπως είπε «για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ωρο χρειάζονται 10 διασώστες. Άρα στην Κω έχουμε επτά μόνιμους και τρεις επικουρικούς και έτσι βγαίνει ένα ασθενοφόρο πρωί, απόγευμα, νύχτα. Για να ενισχυθεί περισσότερο το νησί ή όλα τα νησιά γιατί δεν είναι μόνο η Κως. Είναι στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στη Νάξο ένα ασθενοφόρο έχουμε και επιχειρεί και χειμώνα και καλοκαίρι.
«Εδώ και 15 χρόνια, από τότε που δημιουργήθηκαν οι τομείς του ΕΚΑΒ, από το 2004 – 2005, υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Θέλουμε διασώστες μόνιμο προσωπικό γιατί έχουν ανοίξει κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια στην πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για επικουρικό προσωπικό. Συμμετοχή δεν υπάρχει, άρα θέλουμε μόνιμο προσωπικό» πρόσθεσε.
Ακόμα ανέφερε ότι «το θέμα είναι ότι η τελευταία πρόσληψη, η προκήρυξη του ΑΣΕΠ βγήκε το 2014 και το 2016 ήρθαν οι 196 διασώστες για όλη τη χώρα και έχουν αποχωρήσει πάνω από 400 άτομα τα τελευταία χρόνια ως συνταξιοδοτήσεις».
Για το τι γίνεται το καλοκαίρι σημείωσε «Το καλοκαίρι προσπαθούμε, Ιούλιο – Αύγουστο, από την Αθήνα ή από άλλες περιοχές στη χώρα να ενισχύσουμε τα νησιά μας. Αλλά είναι πολύ δύσκολα γιατί και εδώ οι συνάδελφοι χρειάζονται να παίρνουν τις άδειές τους και μειώνεται και η δύναμη και σε αυτές τις περιοχές, στην Αθήνα, στην Αττική. Άρα παρόλα αυτά προσπαθούμε μέσα στην άδεια οι συνάδελφοι να πάρουν μετακίνηση σε αυτά τα νησιά, να ενισχύσουν τους δύο μήνες. Αυτή η άδεια όμως θα την χρειαστούν να την πάρουν το χειμώνα εδώ στην Αθήνα με αποτέλεσμα να υπάρχει και εδώ πρόβλημα στην Αττική».
Για την υπόθεση του θανάτου της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη είπε: « Η πρώτη κλήση στο ΕΚΑΒ στο τηλεσυντονιστικό κέντρο μιλάει για 10:59 και δόθηκε ως αδυναμία καταβολής δυνάμεων. Από εκεί και πέρα, επειδή έχουμε πολλά περιστατικά ταυτόχρονα να διαχειριστούμε, δηλαδή από τη στιγμή που μπορεί να έχουμε 40 – 50 περιστατικά σε αναμονή εκεί γίνεται κάποια επιλογή, κάποια αξιολόγηση, ποια είναι υπερ-επείγοντα, επείγοντα και ποια μπορεί να καθυστερήσουν πιο πολύ[…] Θα το δούμε στην έρευνα που έχει διαταχθεί».