Έχουμε μια πρωτοφανή καταστροφή, ένα πρωτοφανές πέρασμα του καιρού που αφήνει ένα αποτύπωμα ασύλληπτο, είπε στην ΕΡΤ η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα.
Θα μιλήσουμε και για το Πήλιο και για τις Σποράδες, γιατί έχει πληγεί συνολικά ο Νομός Μαγνησίας. Σε επίπεδο πολεοδομικού συγκροτήματος, μέσα στο δομημένο περιβάλλον, μέσα στο περιβάλλον της πόλης, έχουμε ένα τεράστιο τμήμα το οποίο έχει βουλιάξει σε λάβα λάσπης. Έχουμε φαινόμενο λάβας λάσπης, είπε.
Θα τολμήσω να εισάγω αυτό τον όρο –είπε- τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούμε. Οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει και οι καταστροφές που προκαλούν είναι πολύ πιο σημαντικές από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Βλέπουμε λοιπόν μια πόλη, τον Βόλο, να έχει βουλιάξει στη λάσπη.
Από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα έσπασαν οι χείμαρροι που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της πόλης, μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι είναι μέσα στη λάσπη και υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας.
Σήμερα θέλω να επισημάνω το εξής και αυτό θέλω να το καταγράψουν όλοι διότι ο Βόλος θα αποτελέσει μελέτη περίπτωσης. Μακάρι να μην ξαναγίνει, αλλά πολύ φοβάμαι ότι πλέον πρέπει να μάθουμε αντιμετωπίζουμε τέτοιου τύπου φαινόμενα.
- Λοιπόν, έγινε χθες το πρωί, 10 η ώρα, απαγόρευση κυκλοφορίας. Ένα μέγιστο λάθος. Ένα λάθος που επαναλήφθηκε στο Βόλο μετά και από τον χιονιά της Αττικής.
Έχουμε λοιπόν μία πόλη στην οποία το φαινόμενο βρίσκεται στο πικ του και οι αρχές αποφασίζουν στις 10 η ώρα να πούνε στους εργαζόμενους να γυρίσουν στα σπίτια τους.
Έχουμε λοιπόν μια πόλη που στις 10 η ώρα, που είναι ώρα κυκλοφοριακής αιχμής να βάζει όλους τους εργαζόμενους στα αυτοκίνητά τους για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Δημιουργείται έτσι ένα τεράστιο κυκλοφοριακό μπάχαλο επί πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας να επιχειρήσουν το ξεβούλωμα στα φρεάτια. Σίγουρα κατ’ αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα το μεγεθύναμε, κι αυτό είναι λάθος είπε.
- Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους, σε όλη τη χώρα, ότι η διαχείριση χειμάρρων, η διαχείριση του νερού είναι το ύψιστο θέμα. Πρέπει να ξαναδούμε τα αντιπλημμυρικά έργα, θα πρέπει να δούμε τις αποχετεύσεις, τις χωρητικότητες των αγωγών, τον επανασχεδιασμό όλων αυτών.
Κι όλα αυτά να γίνουν με προγραμματισμό βάθους ετών και υπό τις νέες κλιματολογικές συνθήκες.
Αυτό που είπαμε ότι είχαμε την βροχή των 100 χρόνων είναι πλέον ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να ξανασυμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή.
- Η πόλη δεν έχει ρεύμα και νερό. Υπάρχουν δύο κύριοι υποσταθμοί που βρίσκονται σε πλημμυρισμένα υπόγεια και είναι αδύνατον αυτά άμεσα αυτά να ξεπλημμυρίσουν και να αποκατασταθεί η βλάβη.
- Αυτό καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί θέμα και στα αντλιοστάσια. Άρα προφανώς αυτή τη στιγμή υποθέτω ότι υπάρχει θέμα με τις δεξαμενές που τροφοδοτούν το πολεοδομικό συγκρότημα.
Στο Πήλιο έχουμε αντίστοιχες ζημιές, υπάρχει πραγματικά βιβλική καταστροφή στο Πήλιο.
Εκεί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Δεν έχουμε ακόμα κάνει καταγραφή. Όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολες οι επικοινωνίες και βεβαίως το Πήλιο είναι για άλλη μια φορά πολύπαθο.
Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και ο κόσμος πρέπει να έχει από όλα ψυχραιμία, κατέληξε.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr