Με τις επισφάλειες στην Ελλάδα να ανέρχονται στο 24% των συνολικών ενεργητικών των τραπεζών, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ιταλία να αυξάνονται ταχύτατα, με την κεντρική τράπεζα της Σλοβενίας να υπολογίζει ότι οι ζημίες ανέρχονται στο 18,3% και με αναγνωρισμένες ζημίες να είναι ήδη πάνω από 10% στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και στην Ιρλανδία, οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες με ζημίες που αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου του τραπεζικού ενεργητικού της χώρας, τα πράγματα δεν πάνε καλά για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, εκτιμά ο αρθρογράφος Wolfgang Münchau των Financial Times.
Επισημαίνει επίσης ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα δείχνει υγιές, αλλά φαίνεται ότι οι γερμανικές τράπεζες συγκεντρώνουν τεράστια αποθέματα ξένων χρεογράφων, από τα οποία ένα άγνωστο ποσοστό θα χρεοκοπήσουν, ειδικά αν το βασικό εργαλείο επίλυσης της κρίσης αποδειχθεί η υποχρεωτική συμμετοχή των επενδυτών.
Ο Münchau υπολογίζει σε 2,6 τρισεκ. ευρώ τις ζημιές για όλο το τραπεζικό σύστημα, καθώς θεωρεί ότι ο συνολικός ισολογισμός του νομισματικού και χρηματοπιστωτικού τομέα στην ευρωζώνη που ήταν επίσημα 26,7 τρισ. ευρώ φέτος τον Απρίλιο.
Η γαλλική εφημερίδα Les Echos μόλις την περασμένη εβδομάδα εκτιμούσε ότι τα ενεργητικά των επισφαλών τραπεζών που έχουν δημιουργηθεί για να απορροφήσουν τις ζημιές από το στεγαστικό κραχ και την αμερικανική πιστωτική κρίση ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ, και είναι υποτιμημένα. Ο Münchau υπολογίζει ότι οι επισφαλείς τράπεζες απαρτίζουν το 5% των τραπεζικών ενεργητικών της ευρωζώνης, άλλο ένα 5% είναι από τις κρυμμένες ζημίες, συν τις απώλειες που παράγει η διπλή ύφεση και συν τις μελλοντικές ζημίες από την υποχρεωτική συμμετοχή των επενδυτών, φτάνουμε στα 2,6 τρισ. ευρώ.
Με δυο λόγια τα λεφτά στο σεντούκι και από πάνω εσείς σε στιλ ράμπο…