Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Προειδοποιήσεις προς την Ευρώπη για τις συνέπειες του Grexit

Σταχυολογεί ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

«Οι συνομιλίες στη Μόσχα αποτελούν ένα θετικό άνοιγμα της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά την φθηνή ενέργεια, τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε αλλά και την διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας δε ενεργειακό κόμβο.» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στα Παραπολιτικά, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί να μπουν οι πρώτες υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού.

Παράλληλα σημείωσε με νόημα πως η «Χώρα έχει εναλλακτικές λύσεις» στέλνοντας μήνυμα προς τους ευρωπαίους. Ο ίδιος εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα δύσκολο και κρίσιμο σημείο σημειώνοντας πως είναι παρακινδυνευμένο να κάνει κάποιος μια ασφαλή εκτίμηση, ενώ υπογράμμισε πως δεν είναι το τέλος για την Ελλάδα μη συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου λέγοντας ότι η χώρα έχει εναλλακτικές λύσεις. Υπογράμμισε πως εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά τα προβλήματα θα είναι περισσότερα για την Ευρώπη και όχι τόσο για την Ελλάδα.

Παράλληλα την ίδια ημέρα η επικεφαλής της Ευρωπαικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωνε πως η Ευρώπη πρέπει να προσέξει πολύ τις συνέπειες ενός Grexit, τις οποίες η ίδια εκτιμά ως ανεξέλεγκτες. Μιλώντας πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην πόλη Λούμπεκ της Γερμανίας, Μογκερίνι είπε πως η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει ευελιξία στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους όχι μόνο από αίσθημα αλληλεγγύης, αλλά και για την υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος. «Εάν πέσει ένας, πέφτει όλο το σύστημα. Είμαι πεπεισμένη γι’ αυτό» υπογράμμισε.

HTML tutorial

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής επισήμανε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα της Ελλάδας, αλλά και δικό της, και η ευρωπαϊκή κοινότητα οφείλει «να δείξει ευελιξία όχι μόνο χάριν της αλληλεγγύης, αλλά κυρίως χάριν του κοινού συμφέροντος».

Πληροφορίες από το κουτί της πανδώρας

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων