Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Προειδοποίηση προς καταναλωτές: Προσοχή σε επικίνδυνα προϊόντα «Made in China»

Για τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα προειδοποίησε σήμερα τους Ευρωπαίους καταναλωτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εκπροσωπούν το 64% των επικίνδυνων προϊόντων που καταγράφηκαν από το σύστημα προειδοποίησης RAPEX το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε προειδοποίηση το 2014 για συνολικά 2.435 προϊόντα, το ένα τέταρτο εκ των οποίων είναι παιχνίδια, με το 64% αυτών να έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα.

Οι κίνδυνοι που παρουσιάζουν αυτά τα προϊόντα, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι πολλαπλοί: στο 26% των περιπτώσεων τραυματισμοί, στο 25% δηλητηρίαση από χημικές ουσίες, στο 12% ασφυξία, στο 11% ηλεκτροπληξία και στο 9% πνιγμός.

Το RAPEX, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα μη φαγώσιμα προϊόντα, δημιουργήθηκε το 2003 χρόνο με τον χρόνο αυξάνουν οι προειδοποιήσεις που εκδίδει. Κάθε φορά η χώρα απ’ όπου προέρχονται τα περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα είναι η Κίνα.

«Η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Διαθέτουμε ένα ειδικό σύστημα προειδοποίησης για τα προϊόντα που είναι κατασκευασμένα στην Κίνα. Στόχος είναι να αποφύγουμε να εξαχθούν αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα. Πρέπει οι κινεζικές αρχές να κάνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά την πρόληψη και ελπίζουμε σε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον» ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Βέρα Ζούροβα, Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, αρμόδια για τα δικαιώματα των καταναλωτών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων