Μια νέα ομάδα αστροναυτών στο εκπαιδευτικό κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στην Κολωνία της Γερμανίας, μπορεί να περιμένει χρόνο τόσο στην πισίνα όσο και στην αίθουσα διδασκαλίας, καθώς ετοιμάζεται να τεθεί σε τροχιά.
Οι εκπαιδευόμενοι βουτάνε στο νερό για να προσομοιώσουν την εμπειρία της εργασίας σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, καθώς και για να μελετήσουν μια ποικιλία θεμάτων από την ιατρική έως τη γεωλογία.
Στόχος του προγράμματος σπουδών είναι να προετοιμάσει την ομάδα για υπηρεσία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και αργότερα σε μια πιθανή αποστολή στο φεγγάρι.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μάθουμε τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο AFP σε συνέντευξή της η 31χρονη Βρετανίδα αστροναύτης Ρόζμαρι Κούγκαν.
Μαζί με άλλους τέσσερις υποψηφίους, η Κούγκαν ξεκίνησε τον Απρίλιο τα 13 μηνών μαθήματα και θα τα έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Μάιο του 2024.
Μέχρι τότε, η ομάδα θα γνωρίζει ποιος από αυτούς θα είναι ο πρώτος που θα ανέβει στον σταθμό χαμηλής τροχιάς το 2026.
Για τη Γαλλίδα υποψήφια Σοφί Αντενό, 40 ετών, η «ποικιλία της εκπαίδευσης» είναι μέρος της ευχαρίστησης.
«Είναι τα πάντα, από τη θεωρητική επιστήμη μέχρι την επιχειρησιακή εκπαίδευση. Είμαι έκπληκτη από όλα όσα έχουμε κάνει τον τελευταίο μήνα», δήλωσε στο AFP.
Οι απόφοιτοι των μαθημάτων θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς το φεγγάρι, στο πλαίσιο της αποστολής Άρτεμις, η οποία ελπίζει να επιστρέψουν αστροναύτες στον βράχο μέσα σε μια δεκαετία και να δημιουργήσουν μια μόνιμη βάση στον φυσικό δορυφόρο της Γης.
Γυναίκα στο φεγγάρι
Η τρέχουσα ομάδα αστροναυτών περιλαμβάνει τον υψηλότερο αριθμό γυναικών μέχρι σήμερα, μετά από μια προσπάθεια της ESA να καταστήσει τα διαστημικά ταξίδια λιγότερο ανδροκρατούμενα.
Ο οργανισμός ενθάρρυνε περισσότερες γυναίκες να υποβάλουν αίτηση για την ευκαιρία να πάνε στο διάστημα. Συνολικά, σχεδόν το ένα τέταρτο των υποψηφίων το 2021 ήταν γυναίκες, από 15% στον τελευταίο γύρο το 2008.
«Περισσότερο από το να έχουμε απλώς γυναίκες στην ομάδα, αυτό που είναι σημαντικό είναι τα διαφορετικά υπόβαθρα και επαγγέλματα», δήλωσε η Αντενό.
«Ένας γιατρός θα έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης από έναν μηχανικό ή έναν πιλότο. Είναι σημαντικό να υπάρχουν διάφοροι τρόποι σκέψης στην ομάδα», είπε.
Η Αντενό, η ίδια πιλότος δοκιμών ελικοπτέρου, συμμετέχει στην ομάδα μαζί με τον Ελβετό γιατρό Μάρκο Σίμπερ, τον Βέλγο νευρολόγο Ραφαέλ Λιγκουά και τον Ισπανό αεροναυπηγό μηχανικό Πάμπλο Άλβαρεζ Φερνάντεζ.
Εκτός από τους πέντε υποψηφίους, η ESA έχει επίσης ορίσει έναν «παραστροναύτη» δηλαδή έναν αστροναύτη με αναπηρία – τον 41χρονο Βρετανό Τζον ΜακΦάλ, ο οποίος θα λάβει μέρος στην εκπαίδευση.
Η παρουσία του ΜακΦάλ θα επιτρέψει στην ESA να μελετήσει τη σκοπιμότητα αποστολής στο διάστημα ενός αστροναύτη με μεγαλύτερους φυσικούς περιορισμούς.
Ώρα για πισίνα
Η εκπαίδευση αποσκοπεί στην προετοιμασία των μελλοντικών αστροναυτών για κάθε κατάσταση που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στο διάστημα.
Στην πισίνα, 10 μέτρα κάτω από την επιφάνια του νερού, η ομάδα εξασκείται στο τι πρέπει να κάνει αν ένας συνάδελφος αρρωστήσει στο διάστημα και πώς να επικοινωνήσει μαζί του.
«Οι αστροναύτες πρέπει να έχουν πολύ καλή κρίση», δήλωσε η Κούγκαν.
«Όταν φτάνεις στο διάστημα, υπάρχουν συχνά πολύ απρόβλεπτα πράγματα και μπορεί να έχουν να κάνουν με τις καθημερινές σου δραστηριότητες ή με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και εκεί είναι που πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι».
Μετά από 13 μήνες εκπαίδευσης, μόνο ο υποψήφιος που θα επιλεγεί να πάει στον ISS θα ξεκινήσει ένα ξεχωριστό διετές πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην αποστολή.
Παρά τον περιορισμένο χώρο που υπάρχει στον πύραυλο, η ομάδα του ESA συνεργάζεται καλά.
«Είμαστε σαν μια ομάδα εξαιρετικά προπονημένων αθλητών. Οι απαιτήσεις των διαστημικών αποστολών είναι τόσο υψηλές που μπορείς να ανταποκριθείς σε αυτές μόνο αν συνεργαστείς», δήλωσε η Αντενό.
«Όταν κάποιος από εμάς επιλεγεί για μια αποστολή, είτε πρόκειται για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είτε για το φεγγάρι, θα είμαστε όλοι πίσω του».
Πηγή: AFP