Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Από τότε που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία με το χρέος και την επιβολή των μνημονίων προκειμένου τα κρατικά χρέη να αποπληρωθούν με την επιβολή μαζικών μέτρων στους πολίτες, όλοι έχουν ένα ερώτημα. Πότε επιτέλους θα βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια. Θα έχει αποπληρώσει το χρέος που την βαραίνει. Σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι πολίτες οικονομικά και ψυχολογικά.
Το κομμάτι, λοιπόν των ερωτήσεων που αφορούν την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια, απάντησε η Prognos AG, η οποία δημοσίευσε στην Deutsche Welle μία έρευνα που κάνει την εκτίμηση πως η Ελλάδα πρόκειται να βγει από την κρίση και να διαγράψει μία σταθερή πορεία προς την ανάπτυξη, το έτος 2034!!!
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η οποία παρουσίασε το θέμα, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάθε τόσο προβλέπει αισθητή βελτίωση της κατάστασης στην έκθεση προβλέπεται ότι μόνο της δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε ένα σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει στο επίπεδο προς της κρίσης. Μέχρις ότου το ποσοστό ανεργίας κατέβει στο 10%, που είναι και αυτό υψηλό θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos AG Μίχαελ Μπέμερ παραδέχεται βέβαια ότι ειδικά για την Ελλάδα τα προγνωστικά ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.
«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με ένα ποσοστό ανεργίας στα ύψη. Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ» αναφέρεται στην έκθεση. Ειδική μνεία γίνεται στο υψηλό ποσοστό χρέους που θα διατηρηθεί επί χρόνια.
«Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%» προβλέπουν οι ερευνητές. Ο Μίχαελ Μπέμερ δηλώνει πεπεισμένος ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι ένα τέτοιο σενάριο απορρίπτει κατηγορηματικά η ευρωζώνη και κυρίως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Μπέμερ αναφέρεται και στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Υποστηρίζει ότι «χρειάζεται μια ακόμη γενιά μέχρις ότου οι Έλληνες βρεθούν στην ίδια θέση όπως και πριν την κρίση», ενώ προσθέτει ότι, «από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος».
Εν κατακλείδι, σίγουρα τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά και σίγουρα οι πολίτες θέλουν να απεμπλακεί η χώρα από αυτήν την ιστορία το συντομότερο δυνατό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεργαστεί η πολιτική ηγεσία της χώρας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επανακτήσει το πολιτικό σύστημα την σταθερότητα του προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους και για να έχουν οι φόροι που θα ψηφιστούν μία καλύτερη κατανομή. Μακάρι όμως να βρεθούν τα ισοδύναμα που χρειάζονται για να ανακουφιστούν οι πολίτες από τα φορολογικά τους βάρη.