Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την ανησυχία του για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», καθώς το 60% των SMS που απεστάλησαν μέσα σε ένα έτος για τη διενέργεια μαστογραφίας παρέμεινε ανεκτέλεστο.
Παράλληλα, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Απόστολος Δοξιάδης» λειτουργεί κανονικά και υποβοηθά τις γυναίκες που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια να υποβληθούν ετησίως σε προληπτική μαστογραφία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 60% των SMS που εστάλησαν δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι παραλήπτριες δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις για εξέταση.
Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, κάποιες από τις γυναίκες (σσ λιγότερες), ίσως έχουν κάνει ήδη ή έχουν προγραμματίσει τη μαστογραφία τους ιδιωτικά, γεγονός που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το κράτος αφού δεν υπάρχει ακόμα εθνικός, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς.
Οι υπόλοιπες, απλά αμελούν να υποβληθούν στην εξέταση είτε επειδή είναι ελλιπώς ενημερωμένες για την αναγκαιότητα, είτε επειδή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε μαστογράφο.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) «κρούει για το θέμα τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην Πολιτεία, όσο και στις γυναίκες άνω των 40 ετών, καθώς οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν έγιναν εγκαίρως, θα διαγνωστεί στο επόμενο διάστημα 1 καρκίνος του μαστού σε προχωρημένο στάδιο».
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος «βεβαίως, αν λειτουργούσε καθολικά και σωστά ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, θα ήλεγχε και θα παρακινούσε τις γυναίκες για τη σωτήρια εξέταση.
Εφόσον αυτό δεν υπάρχει ακόμα, πρέπει να βρούμε όλοι, τρόπους να ενημερώνουμε συνεχώς τις γυναίκες και να φροντίζουμε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το “όπλο” της πρόληψης μέσω του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου».