Η υλοποίηση του μεγάλου οικιστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της «Aτζέντας 2030» έχει στόχο την οικονομική «ανακούφιση» αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας στέγασης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως σε παραμεθόριες αλλά και ακριτικές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα έχει και κοινωνικό πρόσημο καθώς ένας αριθμός διαμερισμάτων θα παραχωρηθούν σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς που δυσκολεύονται να βρουν στέγη όταν διορίζονται.
Το οικιστικό πρόγραμμα μπαίνει στην τελική ευθεία με την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου έως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια.
Όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Δένδιας στην συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή στόχος είναι να επιλυθεί στο μέλλον συνολικά το στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών, στο πλαίσιο της «Aτζέντας 2030».
Προτεραιότητα, σύμφωνα με την κατεύθυνση της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, είναι να δοθούν προς χρήση με την ολοκλήρωση του έργου τα διαμερίσματα αυτά κυρίως σε άγαμα και χαμηλόβαθμα στελέχη των τριών κλάδων.
Το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή συνολικά 702 διαμερισμάτων σε συνολικά 54 συγκροτήματα που θα κατασκευαστούν σε παραμεθόριες πόλεις και νησιά.
Τα διαμερίσματα τα οποία αναμένεται να «ανακουφίσουν» οικονομικά περί τα 600 χαμηλόβαθμα στελέχη των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και περί τους 100 γιατρούς και εκπαιδευτικούς θα παραδοθούν προς χρήση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026.
Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή διαμερισμάτων με ένα και δύο υπνοδωμάτια αφού στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες αγάμων και χαμηλόβαθμων στελεχών των Ε.Δ.
Ο κ. Δένδιας έδωσε την κατεύθυνση αυτή καθόσον αυτές οι κατηγορίες αποτελούν τους χαμηλόμισθους και είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα μιας και καλούνται να πληρώσουν ενοίκιο δυσανάλογο με τον μισθό τους, στις περιοχές όπου καλούνται να υπηρετήσουν.
Το πρόγραμμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ένα ποσοστό 15% των διαμερισμάτων να δύναται να δοθεί για στέγαση σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς.
Πού θα κατασκευαστούν τα συγκροτήματα
Τα συγκροτήματα των διαμερισμάτων θα κατασκευαστούν σε οικόπεδα που ήδη έχουν χωροθετηθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στα παρακάτω νησιά:
Σαμοθράκη (3 συγκροτήματα), Λήμνος (3 συγκροτήματα), Σκύρος (3 συγκροτήματα), Λέσβος (5 συγκροτήματα), Χίος (5 συγκροτήματα), Μύκονος (1 συγκρότημα), Σάμος (4 συγκροτήματα), Λέρος (2 συγκροτήματα), Κως (4 συγκροτήματα), Ρόδος (6 συγκροτήματα), Σύρος (1 συγκρότημα) και Κάρπαθος (1 συγκρότημα).
Ενώ στην περιοχή της Θράκης θα κατασκευαστούν στην Ορεστιάδα (4 συγκροτήματα), Διδυμότειχο (4 συγκροτήματα), Ξάνθη (2 συγκροτήματα), Κομοτηνή (2 συγκροτήματα) και τέλος στην Αλεξανδρούπολη (4 συγκροτήματα).
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές κατασκευής, το κάθε συγκρότημα θα αποτελείται από 13 διαμερίσματα εκ των οποίων τα 10 διαμερίσματα θα είναι εμβαδού 58τ.μ (1 υπνοδωμάτιο) ενώ τα υπόλοιπα 3 θα είναι συνολικά 90 τ.μ (2 υπνοδωμάτια).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκροτήματα θα είναι διώροφα με υπόγειο, σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον καθόσον έχουν προδιαγραφές τοποθέτησης ηλιακών θερμοσιφώνων και ηλιακών πάνελ ηλεκτροδότησης.
Το κόστος
Τέλος, τα έργα θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και την ανάδειξη αναδόχων κατασκευαστικών εταιρειών.
Το ποσό το οποίο θα διατεθεί εκτιμάται ότι θα έχει ύψος περίπου 100 εκατ. Ευρώ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2024 αναμένεται να λάβουν χώρα όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες, η υπογραφή των συμβάσεων κατασκευής ενώ περί το τέλος του 2024 θα ξεκινήσει η κατασκευή των συγκροτημάτων.
Νικολέτα Πετανίδου
Πηγή naftemporiki.gr