Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Πρόγραμμα πολιτικής υποκρισίας για τις ψήφους 50.000 ανέργων

Γράφει ο Μάριος Μπρούσκος-Στυλιανόπουλος

Στη δίνη της οικονομικής κρίσεως στην Ελλάδα, σε μία εποχή όπου η ελπίδα και το όνειρο έχουν στερέψει, οι πολιτικοί εξακολουθούν με το πλέον επαίσχυντο και συνάμα περιπαιχτικό ύφος να αυτοπροβάλλονται ως εμπνευστές της αναπτύξεως. Και πράγματι, σκαρφίστηκαν μία ήδη δοκιμασμένη μέθοδο για να θωπεύσουν τα αυτιά των πικραμένων και να δώσουν ένα άγημα ζωής σε όσους αμφιρρέπουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας λόγω των επαχθών μέτρων και της ανεργίας.

Βέβαια, το πρόγραμμα σχετικά με την πρόσληψη των 50000 ανέργων για 5 μήνες συνιστά μία κραυγαλέα πολιτική υποκρισία, η οποία δεν αποβλέπει στην μακροπρόθεσμη άμβλυνση της ανεργίας και στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, αλλά είναι μία από τις διόλου όψιμες τακτικές των προγενέστερων κυβερνήσεων για να αλιεύουν ψήφους. Ακόμη και σήμερα, όπου η χώρα αγκομαχάει, οι ʽʼκαρεκλοκένταυροιʼʼ αναλογίζονται τη διατήρηση της εξουσίας στο διηνεκές, χλευάζουν κατάφωρα τον ελληνικό λαό και πετούν μικροσκοπικά κόκκαλα στα στόματα των πενομένων για να κατευνάσουν την οργή τους.

Η όλη επινόηση είναι παραπλανητική και από οικονομικής σκοπιάς πλήρως αναποτελεσματική. Ειδικότερα, πρόκειται να κατασπαταληθούν περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Θέσεις που αναμφισβήτητα είναι περιττές, ωστόσο θα κυοφορήσουν τις πολυπόθητες ψήφους.

Μολονότι ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας αποστράγγισε οικονομικά τη χώρα μας και υποτίθεται πως η νέα κυβέρνηση θα εφάρμοζε τακτικές συρρικνώσεώς του, τελικά επαναλαμβάνει την ίδια αποτυχημένη συνταγή. Όχι για να δώσει ώθηση στην οικονομία, όχι για να αποδείξει πως μεριμνεί για την εύρυθμη λειτουργία ενός κοινωνικού κράτους, αλλά μόνο για να φουσκώσει τις τσέπες της.

Φυσικά, οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της τακτικής είναι φρικτές. Αρχικά, πρόκειται να προσληφθούν 50000 άνεργοι μόνο για 5 μήνες. Εν συνεχεία, οπότε και η σύμβασή τους θα λήξει, θα απολυθούν. Και τι θα έχει προκύψει; Απολύτως τίποτα. Μία τρύπα στο νερό. Ύστερα από την παρέλευση 5 μηνών, θα βρίσκονται πάλι στον ίδιο παρονομαστή. Θα έχουν εργαστεί στο δημόσιο έναντι πινακίου φακής μιας και η καθαρή αποδοχή των 490 μηνιαίως δεν επαρκεί ούτε για την εκπλήρωση των βασικών αναγκών, θα έχουν αποκτήσει μηδενική εμπειρία μιας και το δημόσιο ʽʼχαμαιτυπείοʼʼ ουδεμία συνάφεια φέρει με τον ιδιωτικό τομέα και βεβαίως θα απολέσουν και τη δυνατότητα να αδράξουν μία πιθανή ευκαιρία απασχολήσεως στον ιδιωτικό τομέα. Η συνεισφορά του όλου προγράμματος στην οικονομική μεγέθυνση είναι μηδενική.

Το οριακό προϊόν της εργασίας στο δημόσιο τομέα είναι μηδενικό, προστιθέμενη αξία δεν προκύπτει από πουθενά, αντικείμενο φορολογήσεως για αύξηση των κρατικών εισροών, με εξαίρεση τις εισφορές, είναι ανύπαρκτο και βεβαίως κανένας τομέας της εθνικής οικονομίας δεν ωφελείται. Ακόμη και αν υποθέσουμε πως οι 50000 εργαζόμενοι θα αυξήσουν την οριακή τους ροπή προς κατανάλωση κατά το πενιχρό ποσό των 490 ευρώ, πάλι θα πέσουμε σε πλάνη, μιας και τα χρήματα αυτά θα απορροφήσουν αργά ή γρήγορα οι φοροεισπρακτικές βδέλλες του κυρίου Στουρνάρα. Μία άλλη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπʼ όψιν είναι ο αρνητικός κοινωνικός απόηχος αυτής της ʽʼεμπνεύσεωςʼʼ.

Το επιτελείο του Βρούτση αναλογίστηκε καθόλου, έστω με αυτούς τους λιγοστούς κόκκους της φαιάς ουσίας που διαθέτει, πόσο βάναυσο είναι να απασχολείς έναν άνθρωπο και εν συνεχεία να τον απολύεις; Πως είναι δυνατό να αποδώσει κάποιος στα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί, όταν επίκειται η απόλυσή του και η παλιννόστησή του στη χώρα της ανεργίας; Ποια ανθρωπιστική κυβέρνηση υπόσχεται εργασία για 5 μόλις μήνες; Μόνο τόσο διαρκεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Για αυτούς τους άσπλαχνους και υστερόβουλους πολιτικούς τόσο διαρκεί. Δεν εκπλήσσομαι. Δεν πρόσμενα κάτι πιο ουσιώδες. Η περιβόητη ανάπτυξη του Σαμαρά είναι ένα φιάσκο.

Η πολιτική που εφαρμόζει είναι ένα αποτυχημένο αμάλγαμα συντεχνιακής ολιγαρχίας και στρεβλωμένου σοσιαλισμού, το οποίο υποδαυλίζει την περαιτέρω εξάρθρωση του ιδιωτικού τομέα. Θύμα του 50000 ακόμη άνθρωποι, οι οποίοι ύστερα από μερικούς μήνες θα διαμαρτύρονται στα οδοστρώματα και ως ʽʼεπιδόρπιοʼʼ για το ʽʼέδεσμα΄΄ των 490 ευρώ, θα λάβουν μία ακόμη δόση δακρυγόνων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων