Δεν υπάρχουν ποιοτικά ακίνητα σε προσιτές τιμές στην Αττική, στις θεωρούμενες ως καλές οικιστικά περιοχές, γεγονός που δεν συνδέεται με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», έχει να κάνει με το γενικότερο απόθεμα ακινήτων.
Αντίθετα, υπάρχουν πολλά χαμηλής ποιότητας ακίνητα σε υψηλές τιμές και αυτό δημιουργεί δυστοκία στην εύρεση των κατάλληλων διαμερισμάτων για αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου», επιδοτεί νέους από 25 έως 39 ετών για την αγορά ακινήτου με τα εξής κριτήρια:
- Το ακίνητο πρέπει να είναι κατασκευής πριν από το 2007.
- Να έχει εμβαδόν έως 150 τετραγωνικά μέτρα.
- Η αξία του να μην ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ.
Το πρόβλημα που εμφανίζεται στην αγορά είναι ο συνδυασμός των τριών αυτών προϋποθέσεων.
Τα ακίνητα που έχουν ηλικία 15-20 ετών, δηλαδή όσα κατασκευάστηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 90 μέχρι και το 2007 που είναι το όριο, κοστίζουν πολύ παραπάνω από 200.000 ευρώ.
Αναγκαστικά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στραφούν σε παλαιότερα ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ή και 40 ετών και ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η επιλογή της περιοχής δεν είναι τόσο απλή διότι στα βόρεια και στα νότια προάστια πάλι είναι δύσκολο να βρεθούν ακόμα και σε τέτοιας ηλικίας ακίνητα κατάλληλα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, οπότε οι λύσεις είναι άλλες περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, αλλά όχι σε γειτονιές πουέχουν ζήτηση από ξένους, όχι κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα, όχι στο ιστορικό κέντρο, όχι στο Παγκράτι, όχι στο Μετς.
Το απόθεμα των ακινήτων με τα χαρακτηριστικά που ζητούμε δεν είναι μεγάλο, ιδιαιτέρως όταν συζητάμε για διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν τα κατάλληλα ακίνητα και οι τιμές είναι εξωφρενικά υψηλές διότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση, είπε στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Δημήτρης Μπινιάρης.
Ιδιαίτερα οι γνωστές περιοχές του κέντρου, δηλαδή Μακρυγιάννη, Κουκάκι, Θησείο, Μοναστηράκι, Σύνταγμα, Κολωνάκι, είναι πάρα πολύ ακριβές και δεν μπορούν να απευθυνθούν οι νέοι που ενδιαφέρονται να μπουν στο πρόγραμμα.
Οι νέοι που ενδιαφέρονται να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να απευθυνθούν σε μεσίτες οι οποίοι να έχουν και μια εμπειρία και να μπορούν να τους εξυπηρετήσουν, να προσέχουν πάντα να απευθύνονται σε νόμιμους μεσίτες γιατί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά με το ποιοι δηλώνουν ότι κάνουν το επάγγελμα και το ποιοι έχουν άδεια.
- Αυτό είναι πολύ εύκολο να το δει κανείς, απλά ζητώντας από τον μεσίτη τον αριθμό ΓΕΜΗ. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων με το ποιοι δηλώνουν μεσίτες και το ποιοι είναι, τόνισε.
Θα συμβούλευα τους νέους να κοιτάξουν σε άλλες περιοχές, πχ στη δυτική Αττική ή ακόμη και στα βόρεια υπάρχουν ευκαιρίες και μπορούν να βρουν το κατάλληλο σπίτι. Ακόμη στα περίχωρα του Πειραιά, ή τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Φιλαδέλφεια. Προφανώς μιλάμε για σπίτια 30 ετών κατά μέσο όρο.
- Υπάρχουν κάποιοι πονηροί ιδιοκτήτες οι οποίοι μας καλούν στα μεσιτικά γραφεία και μας λένε αυξήστε αναίτια την τιμή του ακινήτου γιατί τρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατήγγειλε.