Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Πρώην και νυν συνδικαλιστές κάνουν κουμάντο στα πετρέλαια του Πρίνου!

Έχει πάρει κανείς είδηση, από αυτούς που πρέπει, το “μπρα ντε φερ” που παίζεται εκεί στην Καβάλα, με τα πετρέλαια του Πρίνου; Εμείς πιστεύουμε ότι νά’ναι αλλά, αυτοί που πρέπει, «κάνουν την πάπια» μέχρι το θέμα να σκάσει στην κεντρική σκηνή, γιατί ακόμη παίζεται στην περιφέρεια.

Τι εννοούμε. Τα δικαιώματα στις παραγωγικές περιοχές του Πρίνου, ανήκουν στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Καβάλα Όιλ» και μάλιστα αυτά εντελώς πρόσφατα επικυρώθηκαν και από τη Βουλή. Μέτοχος στην «Καβάλα Όιλ» με 67% των κοινών και 100% των προνομιούχων μετοχών, είναι η ελληνική εταιρεία Energean Oil and Gas και με 33% ο συνεταιρισμός εργαζομένων. Εργοδότης των 250 εργαζόμενων στην παραγωγή πετρελαίου, είναι η «Καβάλα Όιλ», με πρόεδρο του Δ.Σ. τον πρώην πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Βαγγέλη Παππά. Τα έσοδα της «Καβάλα Όιλ» προέρχονται από τις πωλήσεις του παραγόμενου πετρελαίου. Η πραγματοποίηση των μέχρι στιγμής επενδύσεων για συντήρηση των εγκαταστάσεων και διατήρηση της παραγωγής στα επίπεδα των 2.000 βαρελιών την ημέρα, ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία 5ετία, έγινε δυνατή με χρηματοδότηση της Energean και την παροχή δικών της εγγυήσεων για λήψη τραπεζικών δανείων. Το ίδιο θα γίνει και με τις επενδύσεις άνω των 200 εκατομμυρίων που σχεδιάζονται για τη διατήρηση στη ζωή του Πρίνου την επόμενη δεκαπενταετία.

Ωστόσο ο μέτοχος και χρηματοδότης της «Καβάλα Όιλ», εμμέσως μόνο ασκούσε διοίκηση, καθώς το πάνω χέρι στην εταιρεία το έχουν οι πρώην και νυν συνδικαλιστές που με ξένα κόλλυβα κάνουν κουμάντο στα λεφτά των άλλων και στην περιουσία του Ελληνικού λαού, δηλαδή στα πετρέλαια του Πρίνου.

Μετά τη λήξη της νομοθετικής εκκρεμότητας για την παραχώρηση και όταν ο μέτοχος του 67% στην «Καβάλα Όιλ» ζήτησε να τοποθετήσει δικό του μάνατζμεντ στην εταιρεία, η απάντηση των συνδικαλιστών, πρώην και νυν, ήταν «πάρτε δρόμο, δεν σας αναγνωρίζουμε, θα φέρουμε δικούς μας επενδυτές στους οποίους θα πουλήσετε υποχρεωτικά το μερίδιό σας». Όλα δε αυτά συνοδευόμενα από απειλές για λιντσάρισμα, νεκροφόρες κλπ, όχι μόνο προς τους μετόχους του 67%, αλλά και προς τους τοπικούς βουλευτές, τους δήμαρχους και σε κάθε έναν που αντιδρά. Το σημαντικότερο, η διοίκηση της «Καβάλα Όιλ» κρατά δεσμευμένη ποσότητα περίπου 200.000 βαρελιών πετρελαίου και δεν αφήνει την πώληση της, έως ότου η Energean με το καλό ή με το κακό, πουλήσει τις μετοχές της σε «επενδυτή» που της υπέδειξε ο πρόεδρος Βαγγέλης Παππάς (!!!). Έτσι οι συνδικαλιστές, πρώην και νυν, πιστεύουν ότι εκβιάζουν μετόχους και εργαζόμενους, τους πρώτους για να φύγουν μια ώρα αρχύτερα και τους δεύτερους για να πεισθούν ότι ο μόνος τρόπος να πληρωθούν είναι η αποχώρηση των μετόχων.

Όλα αυτά, εξελίσσονται όχι στο σκότος, αλλά στο φως της μέρας, με την «προσφορά» των «επενδυτών» του Παππά να είναι διαθέσιμησε κάθε ζήτηση και τις απειλές να διατυπώνονται σε ραδιοφωνικές εκπομπές.

Πρωτοφανή θα σκεφτείτε; Καθόλου. Η περίπτωση του Πρίνου ως προς το ρόλο των συνδικαλιστών, είναι η τελευταία μιας σειράς αντίστοιχων. Τρανταχτό παράδειγμα ο Σκαραμαγκάς, όπου τη δεκαετία του 1990, οι τότε συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, επέβαλλαν τους δικούς τους μάνατζερ και τους δικούς τους αγοραστές (HDW) με τη γνωστή εξέλιξη για τις μίζες των υποβρυχίων κλπ. Παρεμφερής και η περίπτωση των Τσιμέντων Χαλκίδας, ως την ιδιωτικοποίησή τους, όπου τον τυπικό έλεγχο τον είχαν οι κρατικές τράπεζες, και οι συνδικαλιστές είχαν λόγο για τις προσλήψεις, τις εργολαβίες, τις υπερωρίες, τις κάθε είδους αναθέσεις.

Για να ξαναγυρίσουμε στην Καβάλα, σε λίγες μέρες θα γίνει εν τέλει γενική συνέλευση μετόχων που την ζήτησε ο μέτοχος του 67%. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Επειδή όμως από το 1998 που αποχώρησε η καναδική Denison μέχρι και τώρα, το παιχνίδι με το ποιος θα είναι μέτοχος της «Καβάλα Όιλ» το έκανε το συνδικάτο, πιστεύουν ότι με απειλές για ξυλοφόρτωμα στους μετόχους, οι τελευταίοι θα κάνουν πίσω.

Κατά τα άλλα ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση, προσελκύει επενδυτές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων