Αν και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί απότομα για πολλούς λόγους, η αυξημένη ζήτηση είναι μακράν ο πιο σημαντικός παράγοντας. Το κοινό επιχείρημα σχετικά με τα στραγγαλισμένα λιμάνια, τις ελλείψεις μικροτσίπ και άλλα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς απλά δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι προηγμένες οικονομίες αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα το 2021.
CAMBRIDGE – Οι σχολιαστές έχουν γενικά προτείνει δύο επιχειρήματα σχετικά με τις επιδόσεις των προηγμένων οικονομιών από τότε που ξέσπασε η COVID-19, μόνο ένα από τα οποία μπορεί να είναι αληθινό. Το πρώτο είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη ήταν εκπληκτικά ταχεία, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και διαχωρίζοντας αυτήν την ανάκαμψη από τον απόηχο των προηγούμενων υφέσεων.
Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα πρόσφατα ύψη λόγω απροσδόκητων εξελίξεων από την πλευρά της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας όπως οι ελλείψεις ημιαγωγών, μια απροσδόκητα επίμονη μετάβαση από τις υπηρεσίες στην κατανάλωση αγαθών, η καθυστέρηση στην επιστροφή των ανθρώπων στο εργατικό δυναμικό και η επιμονή του ιού.
Το πρώτο επιχείρημα είναι πιο πιθανό να είναι αληθινό από το δεύτερο. Η ισχυρή αύξηση του πραγματικού (προσαρμοσμένου στον πληθωρισμό) ΑΕΠ υποδηλώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει παρεμποδιστεί σημαντικά από ζητήματα προσφοράς και ότι ο πρόσφατος πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στη ζήτηση. Επιπλέον, υπάρχει λόγος να αναμένεται ότι η ζήτηση θα παραμείνει πολύ ισχυρή, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί.
Βεβαίως, οι πληθωριστικές πιέσεις αντανακλούν παράγοντες τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης, ο ακριβής συνδυασμός των οποίων είναι άγνωστος. Αλλά όταν εξετάζουμε την οικονομία στο σύνολό της, είναι απίθανο όλες οι επιμέρους ιστορίες προσφοράς να αθροίζονται στον γενικευμένο πληθωρισμό που έχουμε δει. Είναι πολύ πιο πιθανό η αύξηση της ζήτησης να υπερβαίνει αυτό που μπορεί να παράγει η οικονομία, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές.1
Εξ ορισμού, η αύξηση των τιμών ισούται με την αύξηση της ονομαστικής παραγωγής μείον την αύξηση της πραγματικής παραγωγής (με μια μικρή διαφορά λόγω της σύνθετης παραγωγής). Κατά τη διάρκεια του 2021, το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5,5%, το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 11,5% περίπου και η αύξηση των τιμών του ΑΕΠ έφτασε έτσι περίπου στο 5,9%. Για τον ΟΟΣΑ στο σύνολό του, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν ελαφρώς χαμηλότερη, στο 4,9%, και η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ ήταν 10,4%, αποδίδοντας πληθωρισμό των τιμών του ΑΕΠ 5,2%.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προστάτευσαν ή αύξησαν σε μεγάλο βαθμό το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα σε μια εποχή που οι δυνατότητες κατανάλωσης ήταν περιορισμένες (κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020). Αν αναλογιστεί κανείς αυτές τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις παράλληλα με την επιμονή των χαμηλών επιτοκίων κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021, την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, τη συσσωρευμένη ζήτηση και την πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, το μέγεθος της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διακριτική δημοσιονομική τόνωση ανήλθε συνολικά σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το ημερολογιακό έτος 2021, αλλά το ονομαστικό ΑΕΠ ήταν μόλις 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από ό,τι ήταν το 2019. Αν μη τι άλλο, η έκπληξη είναι ότι οι ονομαστικές δαπάνες ήταν τόσο περιορισμένες και ότι τα ποσοστά εξοικονόμησης παρέμεινε τόσο ψηλά.
Τι γίνεται με το πραγματικό ΑΕΠ; Εδώ, πρέπει να θυμόμαστε ότι όλες οι ιστορίες από την πλευρά της προσφοράς είναι διαφορετικοί τρόποι για να πούμε ότι η πραγματική παραγωγή ήταν περιορισμένη. Σύμφωνα με μια κοινή ιστορία, η κατανάλωση μετατοπίστηκε από τις υπηρεσίες στα αγαθά και, επειδή η παραγωγή αγαθών ανταποκρίνεται λιγότερο στις αλλαγές της αγοράς (πιο «ανελαστική»), δεν μπορούσε να επεκταθεί αρκετά γρήγορα. Μια άλλη ιστορία είναι ότι η προσφορά εργασίας περιορίστηκε από την πανδημία και την απόκριση της πολιτικής (εξαιτίας των αδυναμιών στην προσφορά εργασίας στις ΗΠΑ και των μειώσεων των ωρών εργασίας στην Ευρώπη). Και άλλες ιστορίες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες αγορές, όπως η μείωση της παραγωγής μικροτσίπ ή το γρύλισμα των λιμένων των ΗΠΑ.
Το πρόβλημα με αυτούς τους λογαριασμούς δεν είναι ότι είναι ψευδείς. Είναι ότι χάνουν την πιο σημαντική ιστορία σε οικονομίες που γνώρισαν επίσης εκπληκτικά ισχυρή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Οι μεγάλες οικονομίες απολάμβαναν ταχύτερη ανάκαμψη από ό,τι στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στην πραγματικότητα, η ανάκαμψη στις περισσότερες χώρες ήταν περισσότερο σε σχήμα V από οτιδήποτε έχουμε δει εδώ και δεκαετίες. Η ανάπτυξη το 2021 ξεπέρασε κατά πολύ αυτό που περίμεναν οι μετεωρολόγοι στα τέλη του 2020, όταν οι μετεωρολόγοι ήταν ήδη αισιόδοξοι για την εξάλειψη του COVID-19.
Συνολικά, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε 1,6% ετησίως από το τέλος του 2019 έως το τέλος του 2021, ποσοστό που είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για τις δυνατότητες της οικονομίας. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα λαμβάνοντας υπόψη όλους τους αντίθετους ανέμους που έχουν μειώσει το δυνητικό ΑΕΠ: χαμηλότερη μετανάστευση, πρόωροι θάνατοι, μειωμένος σχηματισμός κεφαλαίων και η υστέρηση που σχετίζεται με την υψηλή ανεργία.
Το θέμα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα πλοία έχουν πραγματικά συσσωρευτεί στα λιμάνια και οι κατασκευαστές πραγματικά καθυστερούν την παραγωγή λόγω έλλειψης μικροτσίπ. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα απόδειξη αρνητικής αλλαγής στην προσφορά. Εάν δίναμε σε κάθε νοικοκυριό εκατομμύρια δολάρια, αυτό επίσης θα οδηγούσε σε συσσωρεύσεις στα λιμάνια και υπερφόρτωση των κατασκευαστών. Το γεγονός ότι οι ποσότητες αυξάνονται τόσο πολύ – αν κρίνουμε από τον όγκο στα λιμάνια και το επίπεδο της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ, για να μην αναφέρουμε τα στοιχεία του πραγματικού ΑΕΠ – υποδηλώνει ότι το πρόβλημά μας δεν είναι κυρίως η μειωμένη προσφορά αλλά η αυξημένη ζήτηση.
Όσον αφορά το μέλλον, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για να περιμένουμε ψύχραιμη ζήτηση, αλλά αυτοί θα πρέπει να σταθμιστούν. Η δημοσιονομική στήριξη πράγματι μειώνεται παντού. Τα επιτόκια αρχίζουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αυξηθούν αργότερα φέτος και στην Ευρώπη. Και οι αγορές μετοχών έχουν υποχωρήσει πρόσφατα απότομα.
Ωστόσο, τα νοικοκυριά εξακολουθούν να έχουν σημαντικές πλεονάζουσες αποταμιεύσεις και η συνολική στάση της νομισματικής πολιτικής παραμένει διευκολυντική, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να είναι ισχυρή. Επιπλέον, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπάρχει τώρα ένα πραγματικά μεγάλο σοκ προσφοράς που ενισχύει τον πληθωρισμό με τη μορφή υψηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου (ειδικά στην Ευρώπη). Συνδυάστε το με την αύξηση των βραχυπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών και θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα παραμείνει μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα.