Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Προκλητική ατάκα του Σόιμπλε στον Τσίπρα: “Είναι η εφαρμογή ανόητε” (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην ελληνική οικονομία και στο θέμα του προσφυγικού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης στο πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, όπου βρέθηκε σε κονό πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Δείτε τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παγκόσμιο Φόρουμ και τι απάντησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για το προσφυγικό.

«Πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση. Την οικονομική που δεν έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη και την προσφυγική».

Η χώρα μας, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο και στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μέρος της λύσης.

HTML tutorial

Στο προσφυγικό, υπογράμμισε, αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή. Έχουμε απώλειες ζωών, γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δυο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. Ή θα το λύσουμε από κοινού ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης για να σταματήσει η διακίνηση στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, σημείωσε, χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

«Δεν θέλω καν να απαντήσω πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις ροές», είπε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη ένα κάστρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα προβληματικά συμβαίνουν λάθος σε περιοχές γύρω μας, θα καταλήξουν σε εμάς».

Αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνιών και ουσιαστικά απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κατονόμασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά θεωρείται δεδομένο πως εκείνος ήταν ο αποδέκτης των λεγομένων του με τη φράση «Είναι η εφαρμογή ανόητε…».

Για την επιμονή της Γερμανίας να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο Σόιμπλε απάντησε: «Δεν ήμουν πολύ θετικός να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά η Μέρκελ ήθελε και είχε δίκιο. Έτσι είναι πάντα οι ηγέτες έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν. Τα κοινοβούλια αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει και αν αλλάξει αυτό θα είναι τρέλα να τους το ζητήσουμε. Είναι σαν να μπαίνει κανείς σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη με ένα αναμμένο κερί».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το… αναμμένο κερί σε δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη. «Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε τον δυναμίτη από το δωμάτιο και μετά να ανάψουμε το κερί», είπε ο πρωθυπουργός.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων