Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Αυστραλία έχει ακολουθήσει μια αρκετά σκληρή γραμμή όσον αφορά την προσέγγισή της για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορά της. Κατά την τελευταία δεκαετία, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στην Αυστραλία με παράνομα σκάφη, και, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Σρι Λάνκα. Σχεδόν 1.500 έχασαν τη ζωή τους κάνοντας το ταξίδι. Συχνά διασχίζουν επικίνδυνες θάλασσες, διατρέχοντας τεράστιους κινδύνους στην αναζήτηση για την ασφάλεια και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Αυστραλία.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση φαίνεται να είναι απελπισμένη μπροστά στην προσπάθειά της να σταματήσει αυτή η ακατάσχετη εισροή των μεταναστών, και έχει δημιουργήσει κέντρα κράτησης σε απομακρυσμένα νησιά, που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι είναι και παράνομα και απάνθρωπα.
Με λίγα λόγια, όπου κι αν δει κανείς, η κατάσταση περιγράφεται με τέτοιο τρόπο ώστε η δυστυχία να μοιάζει αναπόφευκτη για όσους φύγουν για την Αυστραλία. Και οι καινούριες διαφημιστικές καμπάνιες της Αυστραλίας που έχουν ως στόχο να σταματήσουν τη μεγάλη εισροή μεταναστών τώρα τονίζουν ακριβώς αυτό.
Η τελευταία περιλαμβάνει μια σειρά από διαφημίσεις που ξεκινά με μια «ελπιδοφόρα» βάρκα που επιπλέει επικίνδυνα σε θυελλώδεις θάλασσες. Το έντονο κόκκινο κείμενο τονίζει, «ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.» Το συμπέρασμα, φυσικά, δεν είναι μόνο ότι το άσυλο δεν περιμένει τους μετανάστες, αλλά και ότι το ίδιο το ταξίδι μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Το πρωτότυπο κείμενο της αγγλικής γλώσσας έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον άλλες 16 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών, των περσικών, και των ουρντού.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει επίσης κυκλοφορήσει ένα βίντεο για να συνοδεύσει την καμπάνια στο οποίο ένας σκυθρωπός στρατιωτικός ενημερώνει επίδοξους πρόσφυγες ότι σίγουρα δεν θα βρουν ένα σπίτι στην Αυστραλία.
Αξίζει να αναφέρουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Αυστραλία προσπαθεί να πατήσει στη δυστυχία για να δημιουργήσει αποτρεπτικούς μηχανισμούς για τους μετανάστες. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση κυκλοφόρησε ένα κόμικ που απεικονίζει φρικτές πτυχές από την απόπειρα ενός Αφγανού να ταξιδέψει στην Αυστραλία.
Είναι σαφές ότι όταν κάποιος δει την καινούρια διαφημιστική καμπάνια εκπλήσσεται αμέσως αρνητικά και διερωτάται για το απάνθρωπο περιεχόμενό της. Γιατί κατά την προσωπική μου άποψη το να απειλείς σχεδόν ανοιχτά τους «επίδοξους» μετανάστες ή λαθρομετανάστες ότι τους περιμένει μόνο δυστυχία, αδιέξοδο ή ακόμα και θάνατος στις θάλασσες ανοιχτά της Αυστραλίας είναι απάνθρωπο και αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα στο σύνολό τους. Και βέβαια, είναι εντελώς ανεπίτρεπτο κάτι τέτοιο να προωθείται ανοιχτά από την επίσημη κυβέρνηση ενός κράτους που υποτίθεται ότι είναι ανεπτυγμένο και με εμπεδωμένες τις δημοκρατικές αξίες. Κάποιος θα αναρωτηθεί επίσης εάν έστω και ο αποτρεπτικός στόχος των προσπαθειών της Αυστραλίας που διαποτίζονται με την αύρα της απελπισίας θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και οι αντίστοιχες κινήσεις της Ιταλίας επί πρωθυπουργίας Μπερλουσκόνι, όταν και είχαν βυθιστεί πλοιάρια που μετέφεραν λαθρομετανάστες. Κι αυτό γιατί υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στη διαφημιστική εκστρατεία της Αυστραλίας ότι δεν θα γίνεται διάκριση ανάμεσα σε κανένα, ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, ηλικίας, ή μορφωτικού επιπέδου όσον αφορά την απαγόρευση εισόδου τους. Ίσως αυτό να είναι το μοναδικό σημείο της εκστρατείας που τελικά η αυστραλιανή στρατηγική σέβεται και τηρεί την ισότητα.
Πηγή
Foreign Policy