Σκληρή επίθεση κατά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια εξαπέλυσε με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, αποκαλώντας τον μεταξύ άλλων «προβοκάτορα», εμφανώς ενοχλημένος από την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού στο Καστελόριζο. Μάλιστα τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει της προσπάθεια του διαλόγου.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ , μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής ανέφερε ότι η πόρτα του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών άνοιξε έπειτα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ υποστήριξε ότι ενώ οι δύο ηγέτες προσπαθούν να διατηρήσουν αυτή την προσέγγιση, «ριζοσπαστικά στοιχεία εντός της Ελλάδας κάνουν ό,τι μπορούν για να σαμποτάρουν αυτόν τον διάλογο».
«Ένας προβοκάτορας Έλληνας υπουργός ‘Αμυνας, ο Δένδιας, τον οποίο γνωρίζουμε και από την προηγούμενη θητεία του, προέβη και πάλι σε δηλώσεις που ξεπέρασαν τα όρια. Πρόσφατα, πήγε στο νησί της Μεγίστης, το οποίο απέχει δύο χιλιόμετρα από τις ακτές μας, και από εκεί αναφέρθηκε στο πώς θα αυξήσουν τους εξοπλισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στοχοποίησε την Τουρκία» είπε ο Ομέρ Τσελίκ και συνέχισε τη δήλωσή του ως εξής:
«Βέβαια, τώρα εδώ το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το εξής: Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση ή ο Δένδιας; Ο Δένδιας λέει πράγματα που έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση που επιδεικνύει ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός. Αυτή η δήλωση του Δένδια είναι μια δήλωση που δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση επιθυμία για διάλογο και επιδιώκει να σαμποτάρει όλες τις διαδικασίες διαλόγου, στοχοποιώντας την Τουρκία.
Στοχοποιώντας όμως την Τουρκία στην πραγματικότητα πετυχαίνει το αντίστροφο. Στοχοποιεί την ίδια την προσέγγιση του Μητσοτάκη προς την Τουρκία, η οποία συνίσταται σε μείωση των εντάσεων, συνέχιση της εξομάλυνσης, συνέχιση του διαλόγου. Στοχοποιεί την πρωθυπουργία του Μητσοτάκη και τη βούληση που επιδεικνύει ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός. Διότι δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση τα λόγια του Δένδια να φτάσουν σε εμάς χωρίς να πνιγούν στα νερά του Αιγαίου».
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ δήλωσε ακόμη ότι «τα λόγια του Δένδια τα λένε και τα ακούνε μόνοι τους άνθρωποι που είναι σαν τον ίδιο τον Δένδια. Δεν εκφράζουν οτιδήποτε για τη δική μας πλευρά».
Συνεχίζοντας τη φραστική επίθεσή του κατά του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, ο Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε: «Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός του έχει κάνει διαφορετικές δηλώσεις, είναι σαν να λέει κάτι εναντίον του δικού του πρωθυπουργού μέσω της Τουρκίας. Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις εσωτερικές πολιτικές φιλοδοξίες ανθρώπων όπως του Δένδια. Τις είχαμε δει και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης υπουργίας του. Το γεγονός όμως ότι τις εκφράζει διά μέσω της Τουρκίας είναι πλέον ένα πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση».
Στη συνέχεια ο Τούρκος εκπρόσωπος δήλωσε: «Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι εμείς έχουμε τη βούληση να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ, στο τραπέζι, να τα προστατεύσουμε μέσω του διαλόγου και να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες, γνωρίζουμε ότι κάποιοι άλλοι ήρθαν και θέλουν να έρθουν εδώ μόνο εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα ή με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής».
Τέλος, άφησε αιχμές χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά, κατά των χωρών που έχουν παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, με προφανή στόχευση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες με την Κυπριακή Δημοκρατία οδικό χάρτη αμυντικής συνεργασίας.
«Διαπιστώνουμε πάντα ότι όσοι ‘δείχνουν σημαία’ στην Ανατολική Μεσόγειο και έρχονται εδώ να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου, προσπαθούν στην πραγματικότητα να κάνουν τα προβλήματα ακόμη πιο περίπλοκα… Όσοι θέλουν να παρέμβουν στο Κυπριακό από έξω, στην πραγματικότητα επιδιώκουν κάτι άλλο.
Ναι, η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσιάζει ένα πολιτικό μοντέλο πολύ ευνοϊκό για τέτοιους σχεδιασμούς. Όμως όλοι θα φύγουν και στο τέλος θα μείνουμε εμείς, και εκείνο που θα ωφελήσει είναι η συνετή διαχείριση της διαδικασίας. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνεται χώρος σε προβοκάτορες όπως ο Δένδιας» κατέληξε ο Ομέρ Τσελίκ.
Ν. Δένδιας: Κομβικό σημείο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της πατρίδας μας το Καστελόριζο
Το Καστελόριζο είναι το ακριτικό νησί του αρχιπελάγους, μέρος του συμπλέγματος της Μεγίστης. Ένα σύμπλεγμα με τεράστια γεωπολιτική σημασία. Ένα σύμπλεγμα που είναι αναπόσπαστο τμήμα των Δωδεκανήσων. Ένα κομβικό σημείο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα της πατρίδας μας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρέστη την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 81ης επετείου από την απελευθέρωση της νήσου Μεγίστης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
«Οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού από τα Δωδεκάνησα, λόγω της εγγύτητας στις τουρκικές ακτές, οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελόριζου, εκτός πλαισίου των διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης, συνιστά έωλο και αυταπόρριπτο ισχυρισμό» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.
Οι θέσεις της πατρίδας μας για το Καστελλόριζο «είναι διαυγείς, είναι θέσεις απόλυτα τεκμηριωμένες από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», προσέθεσε.
«Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Και δεν γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθος των νησιών» εξήγησε.
«Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη από τα σαφή παραπάνω αναφερθέντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και η Ελλάδα επιβάλλεται από το ισχύον Σύνταγμά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της πατρίδας μας, όπως αυτά καθορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν η Ελλάδα ανεχτεί οιαδήποτε αυθαιρεσία, θα δημιουργηθεί τότε ένα νομικό παράδοξο, θέτοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας υπό αμφισβήτηση» υπογράμμισε.
Για συμφωνία της Ελλάδα με την Αίγυπτο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είπε ότι «ενισχύει και τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και βεβαίως υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή». «Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος», συνέχισε, «συμπίπτουν στις θέσεις τους για ένα απλό λόγο, διότι σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
«Η αναφορά σε υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων υπομνύει μια άλλη ανάγκη. Την ανάγκη να έχουμε σύγχρονες και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας. Με την «Ατζέντα 2030», «δημιουργούμε τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του ελληνισμού, ώστε η πατρίδα μας να είναι ικανή, ανεξαρτήτως απειλής, να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διασφαλίζοντας έτσι και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε.
«Ζούμε σε μια εποχή που η ελευθερία, η ανεξαρτησία βρίσκονται αντιμέτωπες ανάμεσα σε συμπληγάδες, βρίσκονται αντιμέτωπες και απειλούνται από τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό. Η ελευθερία συνεπώς δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να την διατηρούμε με κόστος, προσπάθεια, ενότητα και ιστορική μνήμη» ανέφερε.
Πηγή: Liberal.gr