Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Πρόωρη εκκίνηση για τη μάχη της δημαρχίας στην Αθήνα

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Μπορεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι ακόμα μακριά, μιας και βάσει προγραμματισμού θα γίνουν τον Μάιο του 2019,  μια προαναγγελία, όμως, ανέδειξε την πολιτική σκιαμαχία που έχει ξεκινήσει ήδη, με φόντο τον δημαρχιακό θώκο της πρωτεύουσας.
Την ερχόμενη Πέμπτη, έτσι, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, στο εστιατόριο Διόνυσος αναμένεται να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την κίνηση πολιτών «Αθήνα πρωτεύουσα ξανά!», η οποία θα μετεξελιχθεί στη συνέχεια σε παράταξη, προκειμένου να αποτελέσει το άρμα του κ. Πατούλη για να διεκδικήσει τη δημαρχία. Ο κ. Πατούλης είχε ήδη από το 2014 αποφασίσει πως δεν θα συνεχίσει στο Μαρούσι, αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και στην περιφέρεια Αττικής και εν φαίνεται πως αποφασίζει την κάθοδό του στον δήμο, ξεκινώντας μάλιστα και σχετικές πρωτοβουλίες.
Πάντως, ήδη τις προθέσεις του για τη διεκδίκηση της δημαρχίας έχει σπευσει να δείξει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος είναι καλός γνώστης του χώρου της αυτοδιοίκησης στην πρωτεύουσα. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ και στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Νικήτα Κακλαμάνη και χρημάτισε πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ. Ο κ. Τεντόμας είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Η Αθήνα είμαστε εμείς», έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα η κοπή της πίτας του τον Φεβρουάριο με μεγάλη προσέλευση,ενώ τελευταία συναντήθηκε με στελέχη και πολίτες στο City Bistro στη Στοά Σπυρομήλιου και φιλοδοξεί τους επόμενους μήνες να παρουσιάσει και την πρώτη πρόταση για την έξοδο της Αθήνας από την κρίση. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τεντόμας έχει διεμβολίσει για τα καλά την παράταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στον δήμο, μιας και οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Κωνσταντάρας, Θάνος Πλεύρης, ο πρώτος επιλαχών Παναγιώτης Αβραμόπουλος και άλλα στελέχη συμπορεύονται μαζί του, ενώ διαθέτει διακομματικές επαφές, επιχειρώντας να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα πολιτών.
Παράλληλα, στο γαλάζιο στρατόπεδο,έντονη είναι η φημολογία για υποψηφιότητα που ετοιμάζει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης. Βέβαια, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό του, ακόμα και αν εν τέλει το αποφασίσει, έως το τέλος του 2018 θα συνεχίσει να επικεντρώνει τη δραστηριότητά του στην περιφέρεια, όπου άλλωστε έχει να επιδείξει έργο, σε συνέχεια της θητείας του στον δήμο Καρπενησίου. Βέβαια, η περίπτωση του .κ. Μπακογιάννη έχει αντικειμενικές δυσκολίες, μιας και, αν αποφασίσει να κατέβει στον δήμο, θα είναι ένα ακόμα μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη που θα διεκδικεί τη λαϊκή ψήφο, αν και όλα εξαρτώνται εν τέλει από τη συγκυρία και από την ημερομηνία διενέργειας της αναμέτρησης.
Να σημειωθεί ότι για τη δημαρχία έχει ακουστεί και το όνομα του Ηλία Ψινάκη, δημάρχου Μαραθώνα. Ο κ. Ψινάκης κρατά ακόμα επτσφράγιστο μυστικό τις αποφάσεις και τα σχέδιά του, αν και είναι σαφές ότι αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανθρωπογεωγραφία των υποψηφιοτήτων που θα διαμορφωθεί. Πάντως, ο ίδιος έχει να επιδείξει τις συστηματικές επαφές με Κινέζους και Άραβες, ενώ πρόσφατα πήρε και την ευχή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Ακόμα, ένα όνομα που επίσης μπαίνει στην εξίσωση είναι αυτό της πρώην υπουργού Τουρισμού και νυν τομεάρχη Πολιτισμού  της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη. Ομολογουμένως, η κ. Κεφαλογιάννη θεωρείται εκ των στελεχών που έχουν δυναμική στο κέντρο της Αθήνας, μιας και εκλέγεται πρώτη σε σταυρούς βουλευτής της Α’ Αθηνών, ενώ έχει εμπειρίας νευαραλγικούς για την αυτοδιοίκηση τομείς, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Από την άλλη, η κ. Κεφαλογιάννη έχει αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο στο τωρινό γαλάζιο οργανόγραμμα που δεν είναι πρώτης γραμμής, κάτι που γνώστες αποδίδουν στην όχι και θετική της απόδοση στο χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης που κατείχε πριν. Η κ. Κεφαλογιάννη, πάντως, ακόμα δεν έχει αποφασίσει να αφήσει την κεντρική πολιτική σκηνή, καίτοι σε συνέντευξή της στο Action 24 προ ημερών χαρακτήρισε ερωτώμενη τη θέση του δημάρχου Αθηναίων «τόσο αυτοδιοικητική όσο και πολιτική», ενώ προσέθεσε ότι «είμαι βουλευτής της Α’ Αθηνών και είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την Αθήνα», αφήνοντας έτσι ανοιχτό παράθυρο.
Τέλος, άγνωστο είναι ακόμα το τι μέλλει γενέσθαι τόσο με την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν θα επιχειρήσει ξανά να γίνει ο πρώτος δημότης, ενώ ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης επεξεργάζεται τις επιλογές του, χωρίς να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος, αν και, ομολογουμένως, η πολιτική του φθορά είναι μεγάλη το τελευταίο διάστημα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων