Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Προς αναζήτηση δέκα γυναικών για κάλυψη θέσεων η Κομισιόν

Η αδυναμία των κρατών μελών της Ε.Ε. να προτείνουν περί τις 10 γυναίκες για να αναλάβουν θέσεις στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή απασχολεί τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδας L’ Echo.

Σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι στην καλύτερη περίπτωση ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέλθει σε οκτώ. Έχουν ήδη ανακοινωθεί τρία ονόματα γυναικών (Ιταλία, Σουηδία, Τσεχία), ενώ η Σλοβενία, η Ολλανδία και η Βουλγαρία ενδέχεται να ορίσουν γυναίκες επιτρόπους. Γυναίκα Επίτροπο δεν αποκλείεται επίσης να ορίσει το Βέλγιο και η Δανία.

Από την άλλη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί την ύπαρξη τουλάχιστον εννέα γυναικών -όσων δηλαδή συμμετείχαν στην απερχόμενη Επιτροπή. Εξάλλου, σε δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης Euractiv αναφέρεται ότι η επιβεβαίωση από πλευράς Ιταλίας και Πολωνίας των υποψηφίων τους για τη θέση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. σημαίνει ότι ο Γιουνκέρ περιμένει πλέον μόνο τις προτάσεις από Βέλγιο, Ολλανδία και Δανία για να ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν είχε ζητήσει από τους αρχηγούς κρατών να καταλήξουν στους εκλεκτούς τους μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων