Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Με την διαπραγμάτευση να αιωρείται, οι προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων μερών φαίνεται να κορυφώνονται, δίχως κανένας να γνωρίζει με βεβαιότητα αν και πότε θα έχουμε θετικές εξελίξεις για το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος βρίσκεται ήδη από σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Στο πλευρό του αναμένεται να βρεθούν τόσο η κ. Αχτσιόγλου όσο και ο κ. Χουλιαράκης και, παρά το γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε επιβεβαίωση, οι τρεις τους αναμένεται να συμμετάσχουν σε κλειστές συζητήσεις παρασκηνιακού τύπου.
Η ουσία και το νόημα αυτών των συζητήσεων αποσκοπεί στο να υπάρξει επιτέλους μια κοινή διαπίστωση από όλες τις πλευρές, προκειμένου να δούμε επί του πρακτέου αν θα υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για συνεννόηση.
Κατά πάσα περίπτωση και εάν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές (που εναγωνίως επιζητά η οικονομία) όσον αφορά στην διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός, δεν θεωρώ πως θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο Εurogroup της 7ης Απριλίου.
Μάλιστα, κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας το ‘’ελληνικό ζήτημα’’ κατρακύλησε στην τέταρτη θέση της ατζέντας των συζητήσεων, γεγονός που αναδεικνύει με τον πιο κυνικό τρόπο ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης τώρα, όπως είχα αναφέρει και στην παλαιότερη αρθρογραφία μου, υπάρχουν ΧΑΟΤΙΚΈΣ διαφορές μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης – Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. και αντίστροφα, εξέλιξη που μέρα με την μέρα φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα εμπόδια απ΄ ότι λύσεις, τουλάχιστον για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς.
Κατά κύριο λόγο, υπάρχουν σημαντικές αντικρουόμενες απόψεις για τα ήδη γνωστά εμπόδια που τορπιλίζουν την διαπραγμάτευση και τα οποία έχουμε αναφέρει πολλάκις. Μάλιστα αρκετά άτομα, τα οποία φαίνεται να είναι πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις επισημαίνουν πως υπάρχει μια έντονη διάθεση blame game από την πλευρά της κυβέρνησης για την οποία, όμως, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τα μελλοντικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα πάλι με πηγές που βρίσκονται κοντά στο Ταμείο, η ελληνική πλευρά σκοπίμως αφήνει να διαρρεύσει πως υπάρχει ή έστω βρίσκεται στα σκαριά μια διαμάχη Δ.Ν.Τ. – Γερμανίας. Αυτό, όπως αναφέρουν, εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα και επιλογές της κυβέρνησης, προκειμένου να μπορέσει να απεμπολήσει τις όποιες ευθύνες της αναλογούν.
Από την άλλη πλευρά, με την εικόνα που έχω μέχρι στιγμής η κ. Μέρκελ διατηρεί άριστες σχέσεις με την κ. Λαγκάρντ και η όποια διαφωνία και ένταση υπάρχει στο τραπέζι συντηρείται από τον ‘’κακό της υπόθεσης’’, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε.
Μάλιστα, κατά την διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης η κ. Λαγκάρντ έπειτα από ερώτηση του δημοσιογράφου Μ.Ιγνατίου δήλωσε πως:
α) Η ίδια δεν ταυτίζεται με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του Ελληνικού Χρέους, καθώς η οπτική γωνία του Ταμείου προσανατολίζεται σε πολιτικές που αφενός θα προτάσσουν την έστω και σε μικρό βαθμό αναδιάρθρωση του Χρέους, και αφετέρου θα ενισχύουν την παραγωγικότητα στην Ελλάδα.
β) Είναι ξεκάθαρο πως το Δ.Ν.Τ. έχει υποστηρίξει πολλές φορές πως μια ενδεχόμενη συμμετοχή του στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα εξαρτηθεί τόσο από την ποιότητα, ποσότητα και πρόοδο των μεταρρυθμίσεων όσο και από τις εκάστοτε επικαιροποιημένες αναλύσεις-εκθέσεις βιωσιμότητας του Χρέους.
Συμπερασματικά, εάν δεν προκύψει κάποια εκ θεμελίων αλλαγή της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, ένα ακόμη Εurogroup αναμένεται να ‘’ναυαγήσει’’ με τις εξελίξεις να μετατίθενται επικίνδυνα προς τα τέλη Απριλίου και με τα φαντάσματα των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία να ναρκοθετούν περισσότερο το ήδη κακό διαπραγματευτικό πεδίο.