Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Προς κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση: Κάνετε λάθος. Διορθώστε το

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Χθες, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης ανακοίνωσαν μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης του covid-19 στους εργαζόμενους και τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να συζητάμε επί μέρες αν τα μέτρα είναι επαρκή και τι άλλο θα έπρεπε να γίνει, το προσπερνώ και στέκομαι μόνο σε μια παράμετρο των κυβερνητικών αποφάσεων.

Αφορούν σε μέτρα που στηρίζουν όσους, κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, πλήττονται από την κρίση. Και από εκεί ξεκινά το λάθος.

Δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζεις τις επιχειρήσεις, αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η Ελλάδα έχει μια πολύ μικρή και συμπαγή οικονομία. Ένα πρόβλημα τόσο μεγάλης έκτασης και διασποράς δεν κάνει εξαιρέσεις και τελικά δημιουργεί ντόμινο συνεπειών στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Το έχουμε ξαναζήσει με έναν παρόμοιο τρόπο στην περίοδο της οικονομικής μας κρίσης, αρχίσαμε να το ζούμε και σήμερα. Απλώς έχουμε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα περάσει σχετικά σύντομα και δεν θα δημιουργήσει ανήκεστη βλάβη στην οικονομία.

Ως τότε, όμως, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει την απόφασή της προκειμένου τα μέτρα για τους φόρους και τις εισφορές να ισχύσουν οριζόντια για όλους, χωρίς εξαίρεση.

Αγαπητοί κύριοι, αν δεν το κάνετε εσείς να είστε σίγουρος ότι θα το κάνουν από μόνοι τους οι φορολογούμενοι. Και αυτό δεν είναι καλό καθώς εδώ και αρκετούς μήνες καταβάλλεται, αντικειμενικά, μια σημαντική προσπάθεια να φύγουμε από την κουλτούρα του «δεν πληρώνω».

Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την απόφασή της και δεν θα πληρωθούν ο τρέχον φόρος και οι τρέχουσες εισφορές και θα καταπέσουν όλες οι ρυθμίσεις.

Υπάρχει ακόμη χρόνος για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Σκεφτείτε το και διορθώστε το.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων