Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία με μόνη λύση κατά τους αναλυτές να αποτελεί η κατεύθυνση προς ένα μοντέλο ομοσπονδιακής Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, μετά τη σύγκρουση που είχε ξεσπάσει γύρω από το ρωσικό κονβόι για την Ουκρανία, η Μόσχα ανακοίνωσε πως θέλει να στείλει και δεύτερη οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια «στην ίδια διαδρομή τις επόμενες ημέρες». Την ίδια στιγμή, τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν παρέλαση στο Κίεβο με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας, την οποία η Μόσχα εξέλαβε ως εκδήλωσε επιθετικών σχεδίων για την κλιμάκωση της κρίσης. «Δεν ξέρω τι τους ώθησε να λάβουν αυτή την απόφαση, αλλά αντί της προσφυγής στο διάλογο, αντί μιας τελετής πένθους για όλα τα θύματα μιας αιματηρής σύγκρουσης έδειξαν τα επιθετικά σχέδια τους για την κλιμάκωση της κρίσης» τόνισε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, εκπρόσωπος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας.
Σήμερα οι μάχες συνεχίστηκαν με το Κίεβο να ανακοινώνει ότι ο στρατός του συνεπλάκη με τεθωρακισμένα που είχαν οι αυτονομιστές 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό, το τέλος της ουκρανικής κρίσης φαντάζει μακρινό ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να μην υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες, παρόλο που η Δύση κατηγορεί ευθέως τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, για υπονόμευσή τους.
Παρόλα αυτά, ο Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, θα συναντηθούν αύριο στο Μινσκ της Λευκορωσίας και όπως αναφέρουν πηγές των δυο πλευρών θα συζητήσουν μια πρόταση για μια «ομοσπονδιακή» Ουκρανία.
Παρότι διπλωματικές πηγές μιλούν για την καλύτερη ευκαιρία για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, η Γερμανίδα καγκελάριος υποβάθμισε τις ελπίδες για εξεύρεση λύσης την Τρίτη.
«Η επίσκεψή μου στο Κίεβο ήταν μια προετοιμασία για μια τέτοια συνάντηση, η οποία βέβαια δεν θα καταλήξει σε λύση. Ομως πρέπει να μιλάς με τον άλλον, αν θέλεις να βρεις λύσεις», δήλωσε η Μέρκελ την επομένη της επίσκεψής της στην ουκρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την ίδια η επίσκεψή της είχε στόχο να πεισθεί ο Ποροσένκο να είναι ανοιχτός σε ειρηνευτικές προτάσεις ενώ σημείωσε ότι απαιτείται πολιτική λύση στην Ουκρανία.
Για ομοσπονδιακή λύση έκανε λόγο σε συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag» και ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχολιάζοντας ότι φαίνεται να είναι η μόνη εφαρμόσιμη λύση.
Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος είχε καταθέσει τον Ιούνιο πρόταση για αποκέντρωση εξουσιών και εκχώρηση δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων στις ρωσόφωνες μειονότητες και αυτή θεωρείται από αναλυτές ως μια καλή βάση για την εκκίνηση των συνομιλιών.
Παρότι η ουκρανική γνώμη θα προτιμούσε στρατιωτική νίκη από έναν διπλωματικό συμβιβασμό, το οικονομικό κόστος της πολύμηνης πολεμικής σύρραξης είναι μεγάλο για το Κίεβο, που έχει δανειστεί 17 δισ. δολάρια από ΕΕ και ΔΝΤ και ετοιμάζεται να ξοδέψει άλλα 3 δις σε εξοπλισμούς.