Σενάρια μίνι ανασχηματισμού στην Επιτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες. Και αυτό, όχι απλώς επειδή ορισμένοι προτεινόμενοι Επίτροποι δεν κατάφεραν να πείσουν απολύτως τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά, κυρίως, επειδή οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες) μετρούν τις δυνάμεις τους, για να επιβάλουν τους Επιτρόπους της δικής του πολιτικής οικογένειας.
Ένα από τα πρώτα «θύματα» της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδέχεται να είναι η προτεινομένη αντιπρόεδρος, αρμόδια για την Ενεργειακή Ένωση, Αλένκα Μπράτουσεκ.
Παρόλο που οι φήμες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα για πιθανή απόσυρση της υποψηφιότητάς της δεν επιβεβαιώθηκαν, η πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας δεν φαίνεται να έπεισε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Ήταν πολιτικά ακάλυπτη και αντιμετώπιζε τη βασική κατηγορία πως ουσιαστικά είχε αυτοπροταθεί για τη θέση» δήλωσε στο protothema.gr ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιώργος Κύρτσος.
Στην περίπτωση που η κυρία Μπράτουσεκ δεν επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα αναγκαστεί να ζητήσει από την κυβέρνηση της Σλοβενίας να προτείνει νέο Επίτροπο, κάτι που συνέβη και το 2009, στην Επιτροπή «Μπαρόζο ΙΙ», με την προτεινόμενη Επίτροπο από τη Βουλγαρία.
Δυσκολίες αντιμετωπίζει και ο προτεινόμενος Επίτροπος από την Ουγγαρία, Τίμπορ Νάβρατσιτς, ο οποίος φαινόταν να μην πείθει την αρμόδια κοινοβουλευτική ομάδα, κυρίως λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, όταν, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η Ουγγαρία υιοθέτησε νόμους που, κατά την ΕΕ, περιορίζουν την ελευθεροτυπία.
Ωστόσο, φαίνεται να μην απορρίπτεται από το Κοινοβούλιο, αλλά να ζητείται να του αφαιρεθούν ορισμένες αρμοδιότητες, όπως η Εκπαίδευση, από το χαρτοφυλάκιό του.
Η προτεινόμενη Επίτροπος Βέρα Ζούροβα από την Τσεχία, αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, παρά τις όποιες επιφυλάξεις από ορισμένους ευρωβουλευτές.
Το μεγάλο «παιχνίδι» για τα οικονομικά χαρτοφυλάκια
Και αν οι υποψηφιότητες της Αλένκα Μπράτουσεκ και της Βέρα Ζούροβα, οι οποίες ανήκουν στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες (ALDE), δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τις πολιτικές ισορροπίες, δεν συμβαίνει το ίδιο για τις υποψηφιότητες του Πιερ Μοσκοβισί από τη Γαλλία, του λόρδου Τζόναθαν Χιλ από τη Μεγάλη Βρετανία και του Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε από την Ισπανία, τόσο λόγω του ειδικού βάρους των κρατών τους, όσο και των πολιτικών συσχετισμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου.
Ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συναντήθηκε την Τρίτη 7 Οκτωβρίου τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, όσο και με τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, τον Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ και τον Τζιάνι Πιτέλα των Σοσιαλδημοκρατών, για να βρεθεί μια λύση με τον Πιερ Μοσκοβί και τον Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Παρά τις έντονες επιφυλάξεις ορισμένων Σοσιαλιστών και Πρασίνων για τους δεσμούς του προτεινόμενου Επιτρόπου από την Ισπανία με ενεργειακές εταιρείες στη χώρα του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν σκοπεύει να δει τον κ. Κανιέτε να «θυσιάζεται» από τους Σοσιαλιστές. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Σοσιαλιστής Πιερ Μοσκοβισί κινδυνεύει να μην λάβει την έγκριση από το ΕΛΚ.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ώρες είναι και η δήλωση του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντρέας Σβαμπ, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνεία: «Το ΕΛΚ στηρίζει τους προτεινόμενους Επιτρόπους της Επιτροπής Γιουνκέρ, εφόσον οι Σοσιαλδημοκράτες δεν παίξουν παιχνίδια, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύει η υποψηφιότητα του Πιερ Μοσκοβισί».
Η μάχη ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες και Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα είχε κορυφωθεί και στις ακροάσεις του Βάλντις Ντομπρόσβκις -του «κυρίου ευρώ» της Επιτροπής Γιούνκερ- και του Γίρκι Κατάινεν από τη Φινλανδία -του ανθρώπου που θα διαχειριστεί ουσιαστικά το πακέτο των 300 δισ. ευρώ για την επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης.
«Υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πολιτικές ομάδες τόσο για τον κ. Ντομπρόσβκις όσο και για τον κ. Κατάινεν, οι οποίοι εφάρμοσαν σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης στις χώρες τους. Παρόλα αυτά, και οι δύο ήταν πρωθυπουργοί κυβερνήσεων συνασπισμού, πράγμα που δείχνει την ικανότητά τους να καταλήγουν σε συμφωνίες» υπογραμμίζει στο protothema.gr ο κ. Κύρτσος
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΕΛΚ από την Ελλάδα, η επίθεση της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στον Πιερ Μοσκοβισί ήταν μια εσφαλμένη επιλογή, την οποία ακολούθησε η σκληρή επίθεση των Σοσιαλιστών στο λόρδο Χιλ -έναν «από τους ελάχιστους ευρωπαϊστές στη Μεγάλη Βρετανία», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Κύρτσος.
«Βλέπουμε μια κλασική πολιτική διαμάχη ανάμεσα σε κεντροδεξιά και κεντροαριστερά, η οποία όμως, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα απλώς ενισχύει την επιχειρηματολογία της Μαρίν Λε Πεν, του Νάιτζελ Φάρατζ και των Γερμανών ευρωσκεπτικιστών» υπογραμμίζει στο protothema.gr ο κ. Κύρτσος.
Σε κάθε περίπτωση, στις 9 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η Διάσκεψη των Προέδρων, για να κηρύξει τη λήξη των ακροάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και στις 22 Οκτωβρίου θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος.
Σε περίπτωση που η Επιτροπή Γιούνκερ λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα επισήμως την 1η Νοεμβρίου.