Οι νέοι όροι της Γερμανίας για τη μετά το μνημόνιο εποχή και ειδικότερα για την ελάφρυνση του χρέους οδηγούν –όπως φαίνεται- το ΔΝΤ σε οριστική έξοδο από την Ελλάδα, την ίδια ώρα που το EuroWorking Group (EWG) της Δευτέρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις ώστε στις 24 Μαΐου να υπάρξει τεχνική συμφωνία της τέταρτης αξιολόγησης.
Η συνεδρίαση του ΕWG, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επικεντρώθηκε και στην προετοιμασία της «ενισχυμένης επιτήρησης» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, όχι τόσο όμως στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς αυτό που απομένει είναι οι πολιτικές αποφάσεις.
H αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας
Η Γερμανία στην υπόθεση της ελάφρυνσης του χρέους πως όχι μόνο κρατά αδιάλλακτη στάση αλλά βάζει συνεχώς στο τραπέζι και νέα δυσμενέστερα δεδομένα.
Κάτι τέτοιο συνέβη και κατά την διάρκεια συνάντησης του συνεδρίασης του Washington Group. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η γερμανική αντιπροσωπεία όχι μόνο επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις ( επί της ουσίας νέα προαπαιτούμενα) αλλά και για κάθε την τμηματική εφαρμογή των παρεμβάσεων αυτών θα πρέπει να δίνεται η έγκριση από την γερμανική Βουλή.
Θέση που ακυρώνει και τον «ημιαυτόματο» μηχανισμό ελάφρυνσης καθώς κάθε φορά θα διεξάγεται ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.
Η θέση αυτή δεν ικανοποιεί την Ελλάδα αλλά και το ΔΝΤ που θέλουν «ξεκάθαρη» λύση ως μήνυμα προς τις αγορές. Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ζήτησε από την Ευρωζώνη να ληφθούν αποφάσεις έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου γιατί σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα λήγει στις 21 Αυγούστου και το ΔΝΤ δεν θα έχει την δυνατότητα να ολοκληρώσει ούτε μία τριμηνιαία αξιολόγηση – επισκόπηση του προγράμματος..