Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Τουρκία: Εξετάζονται οι προσφυγές για ακύρωση του δημοψηφίσματος

Τις καταγγελίες και προσφυγές για ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής αναμένεται να εξετάσει σήμερα Τετάρτη το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK), σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο τον επικεφαλής του Συμβουλίου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), ξεκίνησε χθες μάχη για την ακύρωση του δημοψηφίσματος που προβλέπει τη σημαντική ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Τουρκίας και διεθνείς παρατηρητές ανακοίνωσαν ότι παρατυπίες από την πλευρά των εκλογικών αρχών ενδέχεται να αλλοίωσαν το αποτέλεσμα.

Και οι Κούρδοι κατέθεσαν αίτημα ακύρωσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος που δίνει υπερεξουσίες στον Ταγίπ Ερντογάν.

HTML tutorial

Το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα HDP, κατέθεσε προσφυγή στην τουρκική εκλογική επιτροπή για την ακύρωση του δημοψηφίσματος «λόγω εκτεταμένων ατασθαλιών». Ο αντιπρόεδρος του HDP, Μιτχάτ Σαντζάρ, δήλωσε πως το γεγονός ότι η όλη προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ενώ οι ηγέτες του κόμματος τελούσαν υπό κράτηση, το ότι οι υποψήφιοί του ως παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα απορρίφθηκαν και ότι κρατικοί πόροι χρησιμοποιήθηκαν για την εκστρατεία υπέρ του «ναι», όλα αυτά υπονόμευσαν την ψηφοφορία.

Ο Σαντσάρ δήλωσε επίσης πως η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εκλογική επιτροπή να επιτρέψει να καταμετρηθούν ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια δεν επέτρεψε να τηρηθούν τα κατάλληλα αρχεία, πράγμα που σημαίνει πως είναι τώρα αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες άκυρες ή πλαστές ψήφοι μπορεί να έχουν καταμετρηθεί. Πρόσθεσε, επίσης, πως σε ορισμένους ψηφοφόρους δεν επετράπη να ψηφίσουν με μυστικότητα.

«Το δημοψήφισμα αυτό θα παραμείνει για πάντα αμφιλεγόμενο. Δεν μπορείς να οικοδομήσεις μια αλλαγή στο πολιτικό σύστημα πάνω σ’ ένα τόσο αμφιλεγόμενο και άδικο δημοψήφισμα», δήλωσε ο Σαντσάρ στους δημοσιογράφους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων