Πώς ζωγραφίζεται η αγάπη, η φιλία, η ειρήνη, η μάθηση; Την απάντηση έδωσαν με μαρκαδόρους και ξυλομπογιές πάνω από πενήντα παιδιά από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, ηλικίας τεσσάρων έως δώδεκα ετών, που ζωγράφισαν στο χαρτί εικόνες για να αποδώσουν συναισθήματα αλλά και βασικά δικαιώματά τους, όπως η στέγη και η σίτιση.
“Όταν φτάσαμε στα Διαβατά, τα παιδιά ήρθαν κοντά μας, και χωρίς ακόμη να έχουν καταλάβει τι θέλαμε να κάνουμε άρχισαν να μας βοηθούν να στήσουμε τον εξοπλισμό και τους μουσαμάδες μας”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δασκάλα και μουσειοπαιδαγωγός του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Δέλλιου, περιγράφοντας τη δράση που έγινε την περασμένη Παρασκευή.
“Τους δώσαμε χαρτιά στα οποία αναγραφόταν κάθε λέξη στη μητρική τους γλώσσα, αλλά και η προφορική της μορφή στα λατινικά, ώστε να μπορούν να προφέρουν τη λέξη όπως αυτή ακούγεται στην ελληνική γλώσσα. Τα παιδιά αμέσως αναγνώρισαν τι έπρεπε να κάνουν και άρχισαν, μάλιστα, να προφέρουν τις λέξεις στα ελληνικά. Τις καταλάβαιναν και μας χάριζαν τις ζωγραφιές τους. Ήθελαν να τις έχουμε εμείς φεύγοντας από τον χώρο”, σημειώνει η κ. Δέλλιου.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ίδια επισημαίνει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ομάδα του Παιδικού Μουσείου ενεργοποιείται για την υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, ενώ αναφέρει ότι έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα δράσεις συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Μέχρι την επόμενη φορά, τα παιδιά θα ζωγραφίζουν στις σκηνές τους με τις μπογιές που κράτησαν με την ολοκλήρωση της δράσης, ενώ η δασκάλα και μουσειοπαιδαγωγός του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα φέρνει στο μυαλό της τα πρόσωπα των παιδιών που της ζητούσαν να μην φύγει.
Στο μεταξύ, τρόφιμα, ρουχισμό, παιχνίδια και ιατροφαρμακευτικό υλικό τα οποία συνέλεξαν σύλλογοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τους πρόσφυγες, θα παραδώσει αύριο το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Ιδρύματος στην Επιτροπή Διαχείρισης Υλικού για τους πρόσφυγες του δήμου Δέλτα. Η πρωτοβουλία προήλθε από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίες αποφάσισαν να οργανώσουν και να συντονίσουν τη δράση όλων των συλλόγων του Ιδρύματος, με στόχο την μαζικότερη και αποτελεσματικότερη κινητοποίηση των ενδιαφερομένων.