Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Πρόσκληση στην καινοτομία της κοινωνικής δικτύωσης

Όσοι μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν την προσωπικότητα και την ατζέντα του Μπάρακ Ομπάμα, δεν εκπλήσσονται από τη δυναμική που αναπτύσσει μετά την επανεκλογή του σε όλο το φάσμα των θεμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών. Έτσι, μετά την ομιλία του προς το έθνος και τον ευρωατλαντικό διάλογο για τη δημιουργία κοινής αγοράς ΗΠΑ-ΕΕ, λάνσαρε μια νέα επιχείρηση για να διευρύνει την καινοτομία σε σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διοίκηση Υπηρεσιών (General Services Administration), η οποία υποστηρίζει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, κυκλοφόρησε ένα νέο εργαλείο-πλατφόρμα API (Application Programming Interface /Δι-επαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών) που στην ουσία διασυνδέει περισσότερες από 20 κρατικές υπηρεσίες μέσω μιας cross-platform με τα κοινωνικά δίκτυα. Η GSA καλεί τους καινοτόμους ιδιώτες και επιχειρήσεις μπουν και να δουλέψουν πάνω στις νέες δυνατότητες που δημιουργεί αυτή η υποδομή.

Η πλατφόρμα API παρέχει πρόσβαση σε τεράστιους όγκους στοιχείων από τη NASA, το Υπουργείο Άμυνας, το State Department και άλλων οργανισμών. Μια έξυπνη χρήση αυτών των δεδομένων, με συνδυασμούς των πληροφοριών που διατίθενται, μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία νέων υπηρεσιών για τους πολίτες ή για το κράτος από τους ιδιώτες (πχ. Προβλέψεις για τυφώνες, ροή πληροφοριών από την ισπανική γλώσσα στα αγγλικά για λογαριασμό του κράτους κ.ά.).

Η GSA ελπίζει ότι οι επιχειρηματίες και οι καινοτόμοι θα χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες της πλατφόρμας API που απελευθερώθηκαν για να βρουν τρόπους να οικοδομήσουν μια νέα επιχειρηματικότητα γύρω από αυτή με νέα εργαλεία και υπηρεσίες.

Η εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα διάφορων κυβερνητικών πηγών, αναμένεται σύμφωνα με τους επικεφαλείς του Κέντρου Αριστείας της GSA για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, να οδηγήσουν σε μια νέα φάση τα social media, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικές πληροφορίες οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, με οποιαδήποτε συσκευή.

Είναι σαφές ότι ο Ομπάμα όχι μόνο ανοίγει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια, αλλά ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τα social media ως πολλαπλασιαστή καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και απασχόλησης. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς, εδώ στην Ελλάδα, πέρα από την υπερπαραγωγή ανέργων και την εξαγωγή εγκεφάλων…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων