Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Προσοχή στο κουτάλι όταν πίνουμε σιρόπι

Όσοι χάνουν τον δοσομετρητή που έχει προβλεφθεί για το σιρόπι τους, συνήθως χρησιμοποιούν ως εναλλακτική λύση ένα κοινό κουτάλι. Η τακτική αυτή, όμως, έχει ως συνέπεια να παίρνουν λάθος δόσεις φαρμάκων, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι πραγματοποίησαν μελέτη με 195 φοιτητές.

Κατά τη μελέτη, οι φοιτητές είχαν στη διάθεσή τους διαφόρων μεγεθών κουτάλια και εκλήθησαν να πάρουν ένα σιρόπι για το κρυολόγημα. Όταν χρησιμοποιούσαν μετρίου μεγέθους κουτάλι έπαιρναν μικρότερη δόση από το φάρμακο και όταν χρησιμοποιούσαν μεγάλο έπαιρναν μεγαλύτερη.

Αν και η διαφορά ανά κουτάλι ήταν μικρή (από 8% λιγότερο φάρμακο έως 11,6% περισσότερο), όταν πρέπει κανείς να πάρει για καιρό ένα φάρμακο, η διαφορά μπορεί να δράσει αθροιστικά, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine».

«Εάν ένα κουτάλι ισοδυναμεί με μια δόση για ενήλικα έξι φορές την ημέρα και επί τρεις ή τέσσερις ημέρες στη σειρά, η έλλειψη ή η περίσσεια του φαρμάκου δρα σωρευτικά», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπράιαν Γουάνσινκ.

«Όταν ο ασθενής είναι παιδί, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, διότι τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις λανθασμένες δόσεις των φαρμάκων _ όσο πιο μικρά είναι τόσο μεγαλύτερη η ευαισθησία τους». Ποια είναι η λύση; Να μην αυτοσχεδιάζετε και να συμβουλεύεστε τον γιατρό όταν χάνετε τους δοσομετρητές των φαρμάκων σας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων