Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Προσπάθεια εγκλωβισμού του Τσίπρα από Σαμαρά και Βενιζέλο;

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Σε κίνηση πολιτικού εγκλωβισμού του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να επιθυμούν να προχωρήσουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει η ιδέα να προσκαλέσουν τον Αλέξη Τσίπρα για τον ενημερώσουν για όλο το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ώστε να τεθεί προ ευθυνών αφού θα γνωρίζει τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει τα βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις τρόικας και κυβένρησης μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Αφενός φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία ότι το δημοσιονομικό κενό περιορίζεται στα 2δις ευρώ, ενώ η τρόικα κάνει πίσω στο θέμα του περιορισμού των 100 δόσεων.

Συμφωνία επετεύχθη και στο ζήτημα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου με την καθιέρωση του ορίου για 50% και μία ψήφους για προκήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και θεσμοθέτηση του λοκ άουτ.

Δεν υπάρχει φυσικά πιθανότητα να χαιρετιστούν αυτές οι συμφωνίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε ό,τι αφορά το συνδικαλιστικό νόμο που βάζει φρένο σε απεργίες ακόμη και αν έχουν την πλειοψηφία στη γενική συνέλευση του σωματείου, σε περίπτωση που το ποσοστό τους δεν υπερβαίνει το 50% του σώματος.

Αφού όμως φαίνεται ότι η συμφωνία πηγαίνει καλά γιατί η κυβέρνηση θέλει να εγκλωβίσει πολιτικά τον Τσίπρα αναφορικά με την πορεία της; Είναι αυτό μια προσπάθεια να καθησυχαστεί εν μέρει η τρόικα ότι οι συμφωνίες αυτές δε θα έχουν ημερομηνία λήξης την ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Ή είναι απλώς μια πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς για να προστατέψει τον εαυτό της στην  επερχόμενη προεκλογική περίοδο;

Δεν περιμένουμε τον  Τσίπρα να δεχτεί μια τέτοια πρόσκληση φυσικά τη στιγμή που έχει πολλάκις δηλώσει ότι πρέπει να πάμε σε συντεταγμένες εκλογές πριν τη συμφωνία με την Τρόικα. Εν τέλει μάλλον φαίνεται για μια απλή κίνηση πρόκλησης εντυπώσεων ενόψει της θετικής πορείας των συνομιλιών με την τρόικα. Πάντως ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν επιβεβαιώνει μια τέτοια πρόθεση από πλευράς Σαμαρά-Βενιζέλου, καθόσον ο ίδιος γνωρίζει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων