Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Προσπαθούν να τα βρουν για την Ουκρανία

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,

Νωρίς το πρωί σήμερα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία η Μέρκελ και ο Ολάντ με τους Πούτιν και Ποροσένκο. Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, πρωτοστατούν σε μια σοβαρή προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία, με απώτερο στόχο την βελτίωση και των σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ.
Είναι γεγονός ότι στα περισσότερα δημοσιεύματα αναφορικά στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, χωρίς να εξαιρούνται και τα δικά μου άρθρα, ταυτίζουμε στο δίπολο αυτό ΕΕ και ΗΠΑ, ως συμμάχους απέναντι στις επιδιώξεις της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία και το γενικό γεωπολιτικό παιχνίδι εξάρτησης της Ουκρανίας. Όμως είναι πολύ μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ για το πόσα έχουν να χάσουν με το εντεινόμενο αρνητικό κλίμα στις σχέση τους με τη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για την τελευταία που εν μέσω μιας από τις χειρότερες νομισματικές κρίσεις της, βλέπει πολλές διμερείς εμπορικές συνεργασίες με ευρωπαϊκές χώρες να βρίσκονται σε τέλμα.

Η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα εν λόγω τηλεφωνήματα σημείωσε χαρακτηρίστηκα ότι δεν πρέπει «να χάνουμε χρόνο». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται οι βασικοί άξονες στους οποίους θα προσπαθήσουν να «τα βρουν» οι οποίοι περιλαμβάνουν «μια αποτελεσματική και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, την ανταλλαγή κρατουμένων και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών».

Όλα αυτά στα πλαίσια των συζητήσεων στο Μινσκ, που ως τώρα οι συμφωνίες που παρήγαγε συχνά ακολουθούνταν από καταγγελίες για τη μη τήρησή τους. Παρά το σκληρό προφίλ που προσπαθεί να επιδείξει ο Πούτιν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, είναι δεδομένο ότι θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με πιο φιλική διάθεση, δεδομένων των πληγμάτων που έχει δεχθεί το ρούβλι από το συνδυασμό κυρώσεων σε Ρωσία και Κριμαία και τη ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων