Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Πρόστιμο 145.000 ευρώ στον ΟΤΕ για υποκλοπές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε πρόστιμο ύψους 145.000 ευρώ σε βάρος του ΟΤΕ, που είχε επιβληθεί από την Αρχή Προστασίας Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, για τη μη λήψη μέτρων ασφαλείας με αφορμή τρία (παλαιότερα) κρούσματα υποκλοπών. Η ποινή είχε επιβληθεί καθώς η ΑΔΑΕ είχε κρίνει πως δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας (στα ΚΑΦΑΟ) για την αποφυγή παραβιάσεων του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών και για μη έγκαιρη ενημέρωση της Αρχής για τρία συμβάντα υποκλοπών.

Το πρόστιμο αφορά σε παραβάσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας περί απορρήτου των τηλεφωνικών υποκλοπών και συγκεκριμένα:

1) Ελλιπή μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών και
2) Μη ενημέρωση της ΑΔΑΕ, με αποτέλεσμα να μην παρίστανται εκπρόσωποι της Αρχής κατά τον χρόνο κατάσχεσης των αντικειμένων παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών (κοριών, κ.λπ.) που βρέθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις τηλεφωνικών υποκλοπών.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ πως «σε περιπτώσεις ευρημάτων υποκλοπών ο τηλεπικοινωνιακός φορέας έχει υποχρέωση από την νομοθεσία να ενημερώνει αμέσως την Αρχή, προκειμένου υπάλληλός της να είναι παρών κατά την αφαίρεση των κοριών και κατά την διενέργεια των ανακρίσεων, είτε αυτές γίνονται από την Αστυνομία είτε από την Εισαγγελία».

HTML tutorial

Ο ΟΤΕ από την πλευρά του, υποστήριξε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι δεν έχει την υποχρέωση να ενημερώνει για τα περιστατικά υποκλοπών την Αρχή, αλλά και αν ακόμα υποτεθεί ότι ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση να παρίσταται εκπρόσωπος της ΑΔΑΕ κατά τις ανακριτικές πράξεις, αυτός που πρέπει να ενημερώσει την Αρχή είναι η Αστυνομία ή η Εισαγγελία και όχι ο ΟΤΕ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων