Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Πρόστιμο 5.000 σε 13 άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό και «έσπασαν» την καραντίνα

Οι έλεγχοι για την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών θα είναι αυστηροί, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς το μέτρο από το πρωί της Δευτέρας θα είναι υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό, όπως ήταν μέχρι την Κυριακή.

Ως παράδειγμα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τους πρώτους ελέγχους που έγιναν ήδη σε άτομα που είχαν επιστρέψει από χώρες με αυξημένα περιστατικά κορονοϊού και με ειδικές πτήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο στην Ελλάδα. «Από τους 217 ανθρώπους που ελέγχθηκαν, 13 άτομα βρέθηκαν εκτός της οικίας τους, είτε σε μεγάλη απόσταση, είτε στα πέριξ. Στους παραβάτες της καραντίνας επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και τους ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο ποινικές διώξεις», είπε σε έντονο ύφος.

Η καραντίνα για όσους είχαν επαναπατριστεί ήταν υποχρεωτική και έπρεπε όλοι όσοι βρίσκονταν στις συγκεκριμένες πτήσεις, να παραμείνουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες. Μάλιστα, όταν είχαν φτάσει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», είχαν ελεγχθεί από κλιμάκιο του Δημόσιου Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλονται όλοι, είναι θερμομέτρηση και λήψη υλικού από τη μύτη και το στόμα, ώστε να γίνει εργαστηριακή εξέταση για κορονοϊό.

Πηγές του υπουργείου Υγείας είχαν τονίσει τότε ότι θα εφαρμοστεί «αυστηρός έλεγχος για την τήρηση του περιορισμού τους στο σπίτι» και φυσικά όλοι είχαν ενημερωθεί για τις ποινικές συνέπειες και το ύψος του προστίμου που θα κληθούν να καταβάλουν σε περίπτωση που παράβασης. Το ύψος του προστίμου στους πολίτες που θα βγουν από το σπίτι χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα έχει οριστεί σε 150 ευρώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων