Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Προσωρινή ανακωχή στην Υεμένη με την υποστήριξη του ΟΗΕ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ βρίσκεται σε εξέλιξη στην εμπόλεμη Υεμένη. Εάν η ανακωχή αυτή ισχύσει για το διάστημα αυτό, υπάρχει ελπίδα να επεκταθεί οδηγώντας στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που κατέρρευσαν τον Αύγουστο.

Στη 19μηνη σύγκρουση οι δυνάμεις του Προέδρου της Υεμένης Abd Rabbuh Mansour Hadi – που υποστηρίζεται από τον συνασπισμό επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί η Σαουδική Αραβία – βρίσκονται αντιμέτωπες με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν τη Sanaa.

Για τον συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, Jamie McGoldrick, η εκεχειρία είναι μια ευκαιρία να διανεμηθεί κατάλληλα η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ξέρετε, ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια. Και κατά τη διάρκεια της παύσης των εχθροπραξιών ελπίζουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να παράσχουμε βοήθεια σε αυτές τις περιοχές όπου δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας».

Η ανακοίνωση της προσωρινής εκεχειρίας-κατάπαυσης πυρός ακολουθεί τη διεθνή ανησυχία για το θάνατο 140 ανθρώπων κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής της Σαουδικής Αραβίας που έπληξε μια συγκέντρωση στη .

Οι μάχες έχουν εξαντλήσει τις ήδη επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες της Υεμένης εντείνοντας τις διατροφικές ελλείψεις και καταστρέφοντας τις αναγκαίες υποδομές. Σχεδόν 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 35.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Πηγές: Euronews, Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων