Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Ένα θέμα που έπαιξε πολύ τις δύο προηγούμενες μέρες ήταν η προσχώρηση της Δράσης στη ΝΔ, η οποία επισημοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του Θεόδωρου Σκυλακάκη, των τριών αντιπροέδρων και του γενικού γραμματέα του κόμματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι εδώ καλά.
Η έλευση όμως της Δράσης προς Μοσχάτο μεριά δημιούργησε και μια έντονη συζήτηση στα social media και στους κύκλους των στελεχών της ΝΔ, η οποία προκαλεί έκπληξη με δεδομένο πως η Δράση είναι ένα κόμμα που έχει να κατέβει στις εκλογές από το 2012 αυτόνομα. Συνεπώς, δεν πήγε δα στη ΝΔ ένας σχηματισμός που αλλάζει τα δεδομένα. Η Δράση πήγε, η οποία δεν είχε πού αλλού να πάει.
Για να εξηγούμαι και να μην παρεξηγούμαι. Η Δράση είναι ένας πολιτικός χώρος που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολύ σοβαρούς ανθρώπους, με τεράστια επιστημονική και τεχνοκρατική κατάρτιση. Ανθρώπους που για την ελληνική πολιτική σκηνή είναι σαν εξωτικά φρούτα. Και είναι χρήσιμο τέτοιοι άνθρωποι να πηγαίνουν στη ΝΔ και να την μπολιάζουν με τις ιδέες τους, όσο και αν ορισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται βυθισμένοι στην αναπόληση του παλιού, ισχυρού καραμανλικού μηχανισμού, μπορεί να ξινίζουν. Είναι αδιάφορο, οι ψηφοφόροι της ΝΔ έδωσαν και ένα μήνυμα εναντίον αυτής της δράσης των μηχανισμών που κρατούσαν το κόμμα όμηρο σε συγκεκριμένες λογικές και ορθά ο κ. Μητσοτάκης, εφόσον έκρινε πως είναι προς το συμφέρον του κόμματος, προχώρησε σε αυτή τη συνεργασία.
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι θετικό άνθρωποι της Δράσης να βρουν το δρόμο και για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αλλά και ενδεχομένως για ορισμένες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, ιδίως εφόσον είναι σε πόστα που άπτονται του γνωστικού τους αντικειμένου. Πέραν τούτου ουδέν.
Γίνεται, από την άλλη, και από ένα τμήμα της ΝΔ μια κριτική πως αφομοιώνεται ένα σκληρό «νεοφιλελεύθερο» κομμάτι του πολιτικού φάσματος στη ΝΔ. Εκτός του ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, η ΝΔ έχει διακεκηρυγμένες θέσεις για ορισμένα θέματα, όπως π.χ. για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Μπορεί κανείς να πιστεύει ή να μην πιστεύει τον κ. Μητσοτάκη, αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά πάει πολύ να σκέφτεται κανείς πως η ΝΔ θα αλλάξει την τοποθέτησή της επειδή το λέει ο…Σκυλακάκης. Εντάξει, ας είμαστε σοβαροί και ας έχει ο καθένας συνείδηση των πολιτικών και των δεδομένων.
Ακόμα, υπάρχουν και αυτοί που λένε πως η Δράση θα πρέπει να βάλει όρους στη συνεργασία με τη ΝΔ. Συμφωνώ πως συμφωνίες εκλογικής συμπόρευσης γίνονται στη βάση αρχών, αλλά μπάστα παιδιά, γιατί μπατάρουμε! Η Δράση έχει να κατέβει σε εκλογές από το 2012 αυτόνομα, συνεπώς δεν έχει καταγεγραμμένο ποσοστό. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία, η οποία κορυφώθηκε με την απόφαση εξόδου από το Ποτάμι, το οποίο επίσης κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής. Η συμπόρευσή της με τη ΝΔ είναι φυσικό επακόλουθο, αλλά τους όρους της συνεργασίας του βάζει η ΝΔ, όχι η Δράση. Η Δράση συμπλέει με τη ΝΔ, όχι η ΝΔ με τη Δράση, για να ξέρουμε τουλάχιστον τι λέμε.
Έτσι, πέραν του συμβολισμού του πράγματος και της ενδεχόμενης αξιοποίησης ορισμένων χρήσιμων για τη ΝΔ στελεχών, δεν υπάρχουν πολλά ακόμα να συζητηθούν. Ούτε καν ότι η Δράση άργησε πολύ να κάνει αυτό το βήμα, όντας εγκλωβισμένη σε μια ιδεατή ρητορική για επικράτηση των αρχών του φιλελευθερισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η τόση συζήτηση γίνεται εν τέλει ολίγον τι κουραστική.