Κόκκινος συναγερμός» ενόψει μίας πιθανής επιδείνωσης της κατάστασης και πιθανής απώλειας ελέγχου της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές, καθώς τα ημερήσια κρούσματα όχι απλώς δεν μειώνονται, αλλά παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Ενόψει μάλιστα της κορύφωσης των καλοκαιρικών διακοπών έως το τέλος Αυγούστου και ενόψει της έναρξης της σχολικής περιόδου τον Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες και η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να εξετάζουν όλα τα σενάρια, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του θανατηφόρου ιού.
Το μεγάλο στοίχημα, το οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα, είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία και η εξεταστική των Πανεπιστημίων.
Όπως όλα δείχνουν και πάντα με τα σημερινά δεδομένα – τα οποία μπορούν να ανατραπούν από τη μία μέρα στην άλλη – η Επιτροπή των επιστημόνων είναι θετική στο άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο δεν απέκλεισε εισήγηση προς το υπουργείο Παιδείας να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό» ανέφερε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευκρινίζοντας ότι οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.
Με αρνητικό τεστ οι φοιτητές στις σχολές
Για τα πανεπιστήμια οι λοιμωξιολόγοι συζητούν την επιστροφή των φοιτητών στις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραβρεθούν δια ζώσης. Ωστόσο, η συζήτηση γίνεται για το τον τρόπο με τον οποίο κάτι τέτοιο θα γίνει, καθώς οι φοιτητές ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται συζητήσεις για προληπτικά τεστ κορωνοϊού στους φοιτητές πριν επιστρέψουν στα πανεπιστημιακά θρανία.
Σήμα κινδύνου για νέους και άνω των 65 ετών
Παράλληλα, η κυρία Κοτανίδου απηύθυνε έκκληση στους νέους και τους άνω των 65 να κρατήσουν αποστάσεις. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, λόγω συνωστισμού, να φορούν μάσκα. Μάλιστα, ζήτησε από τους νέους να μην πηγαίνουν σε πάρτι και αν το κάνουν, τουλάχιστον να μην συνωστίζονται και να είναι ή να χορεύουν μακριά ο ένας από τον άλλον.
Η κυρία Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρότεινε να απομονωθούν προληπτικά για ένα διάστημα για να μην μεταφέρουν τον ιό στο κοντινό τους περιβάλλον.
«Το καλύτερο είναι να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του είδη διατροφής και υγιεινής και οι αποστάσεις με τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι πάνω από 2 μέτρα. Εάν δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα μέχρι 5 ημέρες μακριά από την οικογένεια τους, να μείνουν λίγο απομονωμένοι και μετά από 5 ημέρες να κάνουν ένα τεστ, να βεβαιωθούν ότι είναι αρνητικοί και τότε να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια τους», ανέφερε.
Επιπλέον η καθηγήτρια υπογραμμίζει πως τα μέτρα από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα αν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί με αυτά που ήδη έχουν εξαγγελθεί και πως το παν είναι να συμμορφωθούμε όλοι για να μην διασπείρουμε περαιτέρω τον COVID19.