Ριζικές μεταρρυθμίσεις, όπως τη μερική χαλάρωση του 35ώρου στη Γαλλία και την προσφορά επενδυτικών κινήτρων, πρότειναν οι οικονομολόγοι Χένρικ Εντερλάιν και Ζαν Πιζανί-Φερί, σε έκθεσή τους την οποία είχαν παραγγείλει από κοινού οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας.
Προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη οδηγείται σε «παγίδα στασιμότητας», οι δύο ειδικοί επέλεξαν την παραπάνω συμβιβαστική λύση, η οποία επιτρέπει τη μερική χαλάρωση της άκαμπτης αγοράς εργασίας στη Γαλλία, παράλληλα με την ενίσχυση των κρατικών επενδύσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό των γερασμένων γερμανικών έργων υποδομής.
Τα ευχολόγια
Ο κ. Εντερλάιν του ινστιτούτου Hertie και ο κ. Πιζανί-Φερί του κρατικού ινστιτούτου μελετών France Strategie παραχώρησαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομίας Γαλλίας και Γερμανίας, κυρίους Μακρόν και Γκάμπριελ στο Παρίσι. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την περίοδο που διανύουμε είναι τα ευχολόγια, που δεν οδηγούν σε ουσιαστικές αλλαγές», είπαν οι δύο οικονομολόγοι.
Παρότι, όμως, το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας παρήγγειλε τη μελέτη, ο υπουργός Εμανουέλ Μακρόν τήρησε αποστάσεις από το πόρισμά της, υπογραμμίζοντας ότι η κατάργηση του 35ώρου δεν αποτελεί μέρος του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού πακέτου και ότι οι προτάσεις των δύο οικονομολόγων δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η διενέργεια συλλογικών διαπραγματεύσεων στη Γαλλία, όχι κάθε χρόνο όπως γίνεται σήμερα, αλλά κάθε τριετία, όπως κάνουν οι Γερμανοί, η διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα για θέματα μερικής απασχόλησης, καθώς και η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την απόλυση εργαζομένων.
Αν και η έκθεση τονίζει ότι το ισχύον καθεστώς ασφάλισης ανέργων δεν λειτουργεί, οι συντάκτες της αποφεύγουν να προβούν σε συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρύθμισής του.
Για τη Γερμανία
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η έκθεση επισημαίνει τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και των σημαντικών ελλείψεων στις δημόσιες υποδομές. Το Βερολίνο οφείλει, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, να ενισχύσει την απασχόληση των γυναικών και να προετοιμαστεί για τη μαζική εισροή μεταναστών.
«Σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου οι μεταρρυθμίσεις έχουν επείγοντα και συγκεκριμένο χαρακτήρα, οι γερμανικές μεταρρυθμιστικές ανάγκες έχουν δομικό, θεμελιώδη χαρακτήρα και απαιτούν σημαντικές, μακροπρόθεσμες κοινωνικές μεταβολές», αναφέρουν οι δύο ειδικοί.
Διαχείριση μεταναστών
Οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν την υιοθέτηση συστήματος πόντων από τη γερμανική κυβέρνηση για τη διαχείριση των μεταναστών, προσφέροντας αυτομάτως άδεια εργασίας σε αλλοδαπούς κατόχους τίτλων σπουδών από γερμανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει –σύμφωνα με το γαλλογερμανικό δίδυμο οικονομολόγων– να δεσμευθεί να προωθεί επιπλέον 24 δισ. ευρώ τον χρόνο την ερχόμενη τριετία σε κρατικές επενδύσεις, ποσό διπλάσιο από αυτό που έχει ήδη δεσμεύσει το Βερολίνο για τον στόχο αυτό.