Στις συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα στο Ισπανικό Κοινοβούλιο για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Ραχόι, ένας μεγάλος άγνωστος παράγοντας είναι η στάση που θα κρατήσει ο νέος ΓΓ των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ.
Η πρόταση αυτή έρχεται σε «δύσκολες μέρες» για τον πρωθυπουργό Ραχόι, καθώς όχι μόνο η κυβέρνησή του κλονίζεται από μία σειρά σκανδάλων, τα οποία «ρίχνουν» τα ποσοστά δημοτικότητας, αλλά και η Καταλονία με νωπή της απόφαση οδηγείται σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της την 1η Οκτωβρίου. Γνωρίζοντας όλα αυτά, οι Podemos και ο αρχηγός τους, Πάβλο Ιγκλέσιας, αποφάσισαν να κάνουν μια μεγάλη πολιτική κίνηση, γνωρίζοντας πως αυτή η υπόθεση μπορεί να έχει δύο καταλήξεις.
Από τη μία μεριά, μετά από αυτήν την κίνηση, ο Ιγκλέσιας έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αναδειχθεί ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της αντιπολίτευσης μέσω της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ρόλο τον οποίο διεκδικεί και ο Σάντσεθ, όντας- μετά τον εσωκομματικό του θρίαμβο- ο ηγέτης του δεύτερου κόμματος στο Κοινοβούλιου.
Από την άλλη, όμως, ο Ιγκλέσιας μπορεί να χάσει τις εντυπώσεις και να δεχθεί και το κύρος του ίδιου αλλά και η πολιτική επιρροή και η δύναμή αυτού και το κόμματός του, ιδιαίτερα μετά τη νίκη του Σάντσεθ έναντι των βαρόνων του PSOE, καθώς αυτή, σε συνδυασμό με μία ενδεχόμενη καλή παρουσία στη συζήτηση, μπορεί να δημιουργήσει μία νέα δυναμική που μπορεί να επαναφέρει στο κόμμα τους ψηφοφόρους του που είχαν μετακινηθεί στους Podemos.
Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Ελλάδος με την εισήγηση της πρότασης μομφής από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Podemos, Ιρένε Μοντέρο. Η Μοντέρο αναμένεται να αναπτύξει τους λόγους και τα επιχειρήματα για την ψήφιση της πρότασης, κάνοντας ειδική αναφορά στις αστοχίες του κυβερνητικού έργου και στις υποθέσεις διαφθοράς που έχουν οδηγήσει σε πολλές παραιτήσεις εντός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Ραχόι.
Στην κα. Μοντέρο, αναμένεται να απαντήσει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία και κατόπιν θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι των κομμάτων, προτού πάρει τον λόγο ο ίδιος ο Ιγκλέσιας. Ο αρχηγός των Podemos αναμένεται να εκφωνήσει έναν μακρύ και βαρυσήμαντο λόγο, σαν να πρόκειται για προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις. Αναμένεται να αναφέρει ως παράδειγμα τις επιτυχίες της κυβερνητικής συμμαχίας των αριστερών δυνάμεων στην Πορτογαλία, αλλά και των επιδόσεων των «Δήμων της Αλλαγής», που εξέλεξαν προοδευτικούς δημάρχους στην Ισπανία, ως δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εναλλακτικής έναντι της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ραχόι, ο οποίος κατορθώνει να κυβερνά με την ανοχή των Σοσιαλιστών. Ο Ιγκλέσιας αναμένεται να θίξει το ζήτημα του δημοψηφίσματος της Καταλονίας.
Από την πλευρά του, ο Ραχόι δεν είναι βέβαιο ότι θα τοποθετηθεί: όπως έχει διαμηνύσει η ‘Οδός Χένοβα’ ο πρωθυπουργός θα κρίνει από την ροή της συζήτησης εάν θα πρέπει να παρέμβει ή όχι. Γενικότερα, στο ΡΡ αναμένουν ότι η πρόταση μομφής δε θα έχει αποτέλεσμα, διότι δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών που θα την στηρίξουν, δεδομένης και της πρόσφατης θέσης του Σάντσεθ ότι εάν θα αναλάβει πρωτοβουλία για να πέσει η κυβέρνηση Ραχόι, αυτό πρόκειται να γίνει μετά το συνέδριο του κόμματος (16-18 Ιουνίου) κι αφού ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο στο PSOE, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πηγές του κόμματος του Σάντσεθ, από χθες τόνιζαν πως το PSOE προσανατολίζεται στη λύση της αποχής. Μία θέση που κατ’ αυτούς υπογραμμίζει την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση Ραχόι, αλλά παράλληλα τονίζει πως «η εναλλακτική των Podemos δεν αποτελεί εναλλακτική». Ο Σάντσεθ,καθώς είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα όταν το PSOE είχε αποφασίσει να στηρίξει δια της αποχής τον Ραχόι, θα παρακολουθήσει τη συζήτηση από την έδρα του κόμματος, στην οδό Φεράθ.
Ο Ιγκλέσιας φιλοδοξεί ότι η αποτυχία να ανατρέψει τον Ραχόι θα του αποφέρει άλλου είδους πολιτικά κέρδη, ανάλογα με τη θετική ώθηση που είχε προσδώσει στον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Φελίπε Γκονθάλεθ, η αντίστοιχη, πρώτη, πρόταση μομφής εναντίον του Αδόλφο Σουάρεθ, το 1980. Ναι μεν η κοινοβουλευτική σύνθεση δεν είχε δικαιώσει τότε τον ιστορικό ηγέτη του PSOE, αλλά η επίδοσή του και το χάρισμά του δύο χρόνια αργότερα του έδωσαν μία θριαμβευτική νίκη. Αλλά σε καμμία περίπτωση, ο Ιγκλέσιας δεν θέλει να θυμάται την τύχη που είχε η δεύτερη πρόταση μομφής του 1987, που στόχο είχε να πιστώσει με πολιτικό κεφάλαιο τον νέο ηγέτη της δεξιάς Αντόνιο Ερνάντεθ Μάντσα, που όμως κατέληξε στο να δυναμιτίσει εν τη γενέσει της την σταδιοδρομία του.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θέλουν να καταδείξουν οι Podemos με την απέλπιδα πρότασή τους είναι «πως ήλθαν στην πολιτική για να αλλάξουν τα πράγματα κι όχι για να παραμείνουν αδρανείς».