Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Προτεραιότητα για τους Γερμανούς οι Μυστικές Υπηρεσίες

Οι Γερμανοί είναι αποφασισμένοι να αναβαθμίσουν τις μυστικές τους υπηρεσίες BND (Bundesnachrichtendienst) μέχρι το 2018 «επενδύοντας» πάνω από 100 εκατ. ευρώ και δημιουργώντας 100 νέες θέσεις πρακτόρων. Οι αρμόδιοι εξηγούν πως θα φτιάξουν μια μικρή NSA στο πρότυπο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (National Security Agency). Οι Γερμανοί μέχρι τώρα φρόντιζαν να κρατούν χαμηλό προφίλ σε ότι αφορά την BND και να παίρνουν τις πληροφορίες που τους έδιναν οι Αμερικάνοι, κυρίως σε ότι αφορά την τρομοκρατία. Έτσι, γλύτωναν κόστος και κυρίως το βάρος των «ενισχυμένων ανακριτικών μεθόδων», που χρησιμοποιούν οι αμερικανοί συνάδελφοί τους.

Όπως αποκάλυψε το Spiegel, με πληροφορίες της αμερικάνικης NSA έγινε δυνατή η σύλληψη και η καταδίκη των δυνάμει τρομοκρατών της ομάδας του «Ζάουερλαντ» και ο εντοπισμός μίας ομάδας γερμανών ισλαμιστών το 2006 που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τι κρύβεται πίσω από την αναβάθμιση της BND; Κρύβεται η γερμανική φιλοδοξία να καταστεί η υπηρεσία «διεθνής παίκτης»… που βεβαίως είναι, αλλά θα αποκτήσει μεγαλύτερη εμβέλεια, εσωτερική και εξωτερική. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξουν και οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες σε ότι αφορά τους Γερμανούς πολίτες και όχι μόνο. Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε το επόμενο βήμα, την αναβάθμιση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Αφορμή για όλα αυτά στάθηκαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις ενάντια εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο από τους αμερικανούς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων