Πρεμιέρα στις αγορές αναμένεται να κάνει η Ελλάδα αύριο Τρίτη, εκτός απροόπτου, με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, με στόχο να κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τις οικονομικές προοπτικές της χώρας καθώς και την πορεία των ελληνικών ομολόγων τα οποία και λόγω της ένταξής τους σε διεθνείς δείκτες έπειτα από την ανάκτηση του investment grade από τους τέσσερις από τους πέντε οίκους αξιολόγησης που “ακούει” η ΕΚΤ, εκτιμάται ότι θα δουν κύμα εισροών.
Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε σήμερα “εντολή” στις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale να ξεκινήσουν τη διαδικασία της έκδοσης.
Σε ό,τι αφορά το timing αυτής της πρώτης έκδοσης του 2024, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε αυτή την εβδομάδα καθώς δεν θέλει να… απουσιάζει από το κύμα των εκδοτών στην αγορά στις αρχές του έτους όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υψηλό, με τα funds να θέλουν να “κλειδώσουν” υψηλές αποδόσεις πριν αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να περιμένει και το πέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Αν και τα ελληνικά ομόλογα ξεκίνησαν σχετικά υποτονικά το νέο έτος, έπειτα και από το ισχυρό ράλι που κατέγραψαν στα τέλη του 2023 και την υπεραπόδοση που σημείωσαν τον Δεκέμβριο έναντι όλων των υπόλοιπων ομολόγων της Ευρωζώνης, το τελευταίο διάστημα η υπεραπόδοση επανήλθε.
Επίσης, αναμένεται να επωφεληθούν από τις πρόσθετες εισροές από παθητικά funds που πλέον μπορούν να αγοράσουν ελληνικούς κρατικούς τίτλους λόγω της αναβάθμισής τους σε επενδυτική βαθμίδα και της συμμετοχής τους στους διεθνείς δείκτες.
Σημειώνεται πως το ελληνικό 10ετές ομόλογο που λήγει τον Ιούνιο του 2033, διαπραγματεύεται με απόδοση 3,239% ενώ το spread διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης.
Η νέα κοινοπρακτική έκδοση αναμένεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, με την αυξημένη και πιο ποιοτική ζήτηση να έχει σημαντική ανοδική επίδραση στο μέγεθος του νέου ομολόγου που πιθανότατα θα διαμορφωθεί στα 3- 4 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. ευρώ φέτος, χωρίς να περιλαμβάνεται ενδεχόμενη έκδοση πράσινου ομολόγου. Οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2024 διαμορφώνονται στα 18,999 δισ. ευρώ. Τα 5,463 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν αποπληρωμές χρέους, τα 4,85 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων, τα 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμές στις οποίες θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο –όπως η μείωση του αποθέματος εντόκων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF, και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια– και τα 3,589 δισ. ευρώ αφορούν άλλες υποχρεώσεις, τη στιγμή που το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 6,903 δισ. ευρώ.
Τα 8,999 δισ. ευρώ (έπειτα από τα 10 δισ. ευρώ περίπου που θα αντληθούν από τις αγορές) θα καλυφθούν από εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και από άλλες εισροές κεφαλαίων της Ε.Ε οι οποίες τοποθετούνται στα 4,195 δισ. ευρώ, εισπράξεις ύψους 1,161 δισ. ευρώ από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές, και από τη χρήση 3,643 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 3,268 δισ. ευρώ.
Πηγή capital.gr