Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Πρώτη συμφωνία για ΕΕ και ΗΠΑ οι κρατικές επιδοτήσεις στις εταιρείες Airbus και Boeing

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν σε συμφωνία, την «επίσημη πρώτη» του Τζο Μπάιντεν με τους «27» στις Βρυξέλλες, σχετικά με το κεφάλαιο της μακράς διαμάχης ως προς αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις στις αεροπορικές εταιρείες Airbus και Boeing. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην ευρω-ατλαντική συνεργασία, μακριά από την ταραχώδη τετραετία διακυβέρνησης Τραμπ.

«Η Σύνοδος ξεκίνησε με μια σημαντική εξέλιξη για τα αεροσκάφη […] Αποφασίσαμε από κοινού να επιλύσουμε αυτή την διαμάχη. Σήμερα τηρήσαμε την υπόσχεσή μας» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας τη συμφωνία που επισφραγίστηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ για «ανακωχή» στη διαμάχη που διαρκεί σχεδόν 17 χρόνια.

Οι δύο πλευρές δέχθηκαν να αναστείλουν για πέντε χρόνια τους τιμωρητικούς δασμούς που είχαν επιβάλει εκατέρωθεν, επί εποχής Τραμπ, στο πλαίσιο της διαμάχης για τις κρατικές ενισχύσεις προς τις Boeing και Airbus, με τη συμφωνία να επιβεβαιώνει την πρόθεση Μπάιντεν να αποκαταστήσει τους διατλαντικούς δεσμούς και τις παραδοσιακές συμμαχίες των ΗΠΑ κατά την ευρωπαϊκή περιοδεία του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων