Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Πρωτοφανές – Δύο γενικοί εισαγγελείς κάνουν μήνυση στον Τραμπ [βίντεο]

Πρωτοφανείς εξελίξεις στα αμερικανικά χρονικά λαμβάνουν χώρα, καθώς οι Γενικοί Εισαγγελείς του Μέριλαντ και της Περιφέρειας της Κολούμπια κατέθεσαν μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζοντας ότι οι πληρωμές από το εξωτερικό προς τις επιχειρήσεις του Αμερικανού πρόεδρου παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει η Washington Post, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια παρόμοια μήνυση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο, με τη συμμετοχή και μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας για την προστασία της ηθικής.

Ωστόσο, οι μηνύσεις των δύο γενικών εισαγγελέων που υποστηρίζουν πολιτικά το Δημοκρατικό Κόμμα, αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα με αρκετούς νομικούς να θεωρούν πως αυτές θα έχουν καλύτερη τύχη στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών από τους Δημοκρατικούς γενικούς εισαγγελείς, οι οποίοι επιχειρούν να ανακόψουν τα προεδρικά διατάγματα που σχετίζονται με την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, την αλλαγή των κανονισμών για το περιβάλλον, αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με το Obamacare.

Σε μία μήνυση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν από μη κερδοσκοπική ένωση εστιατορίων για την προστασία της ηθικής, αλλά κι από έναν διοργανωτή εκδηλώσεων σε ξενοδοχεία, ο Τραμπ καταγγέλλεται ότι παραβιάζει την διάταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ σχετικά με τις αμοιβές του. Η διάταξη αυτή (emoluments clause) απαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να δέχεται δώρα ή αμοιβές από ξένες κυβερνήσεις χωρίς να έχει λάβει την έγκριση του Κογκρέσου. Ένα δεύτερο πεδίο παραβίασης της συνταγματικής διάταξης εντοπίζεται στην διατήρηση της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεών του Τραμπ από τον ίδιο, παρά την παραχώρηση της διοίκησης στους γιους του.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παραμένει σταθερό στη θέση του ότι οι μηνύσεις αυτές στερούνται της νομικής βάσης για την εκδίκασή τους, καθώς δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ζημιά που προκαλείται από τις δραστηριότητες του Τραμπ.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ξενοδοχειακά εισοδήματα του Τραμπ δεν μπορούν να ενταχθούν στην διάταξη περί αντικανονικών πληρωμών του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας στην Περιφέρεια της Κολούμπια, Καρλ Ρασίν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τον Μάρτιο ότι τα συμφέροντά της περιφέρειας του έχουν πληγεί καθώς επιδοτούσε την κατασκευή ξενοδοχείων, στην οποία τώρα εμπλέκονται ξένες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις του Τραμπ. Η κατάσταση αυτή θέτει την περιφέρεια σε μία θέση νομικών διεκδικήσεων αναφορικά με την παραβίαση της παραπάνω διάταξης του συντάγματος, είχε τονίσει ο Ρασίν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων