Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Προβάδισμα Λεπέν έναντι Μακρόν στις δημοσκοπήσεις

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν θα ηταν οι αδιαμφισβήτητοι μονομάχοι για το Μέγαρο των Ηλυσίων εάν διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial που δημοσιεύει η Le Journal du Dimanche.

Ο 42χρονος πρόεδρος και η κόρη του ιδρυτή του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος είναι πολύ κοντά στα ποσοστά, με τους υπόλοιπους πολιτικούς να μένουν πολύ πίσω, 18 μήνες πριν από τις εκλογές του 2022, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο Μακρόν θα λάμβανε σήμερα το 23% -26% των ψήφων στον πρώτο γύρο, έναντι 24% -27% για τη Λε Πεν, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Λε Πεν «θα μπορούσε να αναδειχθεί ως νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών», ανέφερε ο Φρεντρίκ Νταμπί, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ifop στο Le Journal du Dimanche.

Οι θετικές αξιολογήσεις των ερωτώμενων για τον Μακρόν και τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση δυσκολεύεται να συγκρατήσει τη νέα αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και ελπίζει να αποφύγει ένα δεύτερο, εθνικό lockdown.

Τον περασμένο μήνα ξέσπασαν εκτεταμένες διαδηλώσεις στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει μπαρ και εστιατόρια για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γαλλία έκανε ρεκόρ το Σάββατο, με το Παρίσι να αντιμετωπίζει επίσης πιθανότητα για πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού του Covid-19 από τη Δευτέρα.

Η δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial ρώτησε 1.608 ενήλικες μέσω του Διαδικτύου από 28 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση της Elabe για το τηλεοπτικό κανάλι BFM, που δημοσιεύθηκε επίσης την Κυριακή, έδειξε ότι το 73% των Γάλλων ανησυχούν για το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κοραναϊού και οι ερωτηθέντες εξακολουθούν να είναι διχασμένοι για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα εστιατόρια και τα μπαρ της Μασσαλίας καθώς και τα γυμναστήρια σε 11 πόλεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων