Να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία θέλει η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών, διχάζεται ωστόσο για το αν πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα της νέας ευρωβουλής που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για το Euronews, σε 26.000 πολίτες από 18 κράτη- μέλη της Ε.Ε., το 36% των Ευρωπαίων επιθυμεί η βοήθεια προς την Ουκρανία να αποτελέσει προτεραιότητα της επόμενης ευρωβουλής.
Ένα άλλο 36% θεωρεί τη βοήθεια προς την Ουκρανία σημαντική μεν, αλλά όχι άμεσης
προτεραιότητας θέμα δε, ενώ το υπόλοιπο 27% τη θεωρεί δευτερεύον ζήτημα. Μεγάλη απόκλιση υπάρχει από χώρα σε χώρα, με τους πολίτες των σκανδιναβικών κρατών να θεωρούν πιο άμεσης προτεραιότητας τη βοήθεια, σε ποσοστό 68% στη Σουηδία, 59% στη Δανία και 57% στη Φινλανδία.
Αντιθέτως στην Ουγγαρία, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στη Σλοβακία οι περισσότεροι
από τους ερωτηθέντες (47%, 45%, 48% και 39% αντίστοιχα) δήλωσαν πως θεωρούν δευτερεύον ζήτημα τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Στην Ουγγαρία μόνο το 12% απάντησε πως η ουκρανική βοήθεια θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ε.Ε.
Κάποια κόπωση
Στη Γερμανία, στην Πολωνία και στη Δημοκρατία της Τσεχίας, όπου οι κυβερνήσεις είναι μεταξύ των μεγαλύτερων χορηγών στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, οι ερωτηθέντες φαίνεται να αισθάνονται κάποια κόπωση αναφορικά με το ζήτημα αυτό, με τα ποσοστά των θετικών απαντήσεων να κυμαίνονται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στη Γερμανία το 38% απάντησε πως θεωρεί τη βοήθεια προς την Ουκρανία προτεραιότητα, στην Πολωνία το 37% και στην Τσεχία το 31%. Το σχετικά χαμηλό σκορ στη θετική απάντηση στο ζήτημα της ουκρανικής βοήθειας, στα κράτη της ανατολικής Ευρώπης και σε αυτά τα οποία συνορεύουν με την Ουκρανία, πιθανότατα να έχει να κάνει και με την επίπτωση που έχει η εισαγωγή χωρίς δασμούς ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, ένα από τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των Ευρωπαίων αγροτών.
Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και αναλόγως των πολιτικών προτιμήσεων των ερωτηθέντων. Το 57% των υποστηρικτών των Πρασίνων θεωρεί, για παράδειγμα, πως η βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα την επόμενη πενταετία.
Οι ερωτηθέντες που ταυτίζονται με τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες της κεντροαριστεράς και την κεντρώα ομάδα της Ανανέωσης- θεωρούν επίσης σε υψηλά ποσοστά πως η συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα – 46%, 46% και 48% αντίστοιχα.
Στους ψηφοφόρους της αριστεράς το ποσοστό είναι μικρότερο, 33%. Στους ερωτηθέντες που ταυτίζονται με την ακροδεξιά ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία, το 32% θεωρεί σημαντική, αλλά όχι άμεση προτεραιότητα τη βοήθεια προς την Ουκρανία, με μόλις το 16% να τη θεωρεί άμεση προτεραιότητα για την επόμενη ευρωβουλή.
Η επίπτωση
Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εξίσου διχασμένοι και στην ερώτηση το κατά πόσο η στάση της Ε.Ε. όσον αφορά την Ουκρανία έχει θετική επίπτωση στη χώρα. Το 36% δηλώνει πως έχει θετική επίπτωση, το 32% υποστηρίζει πως δεν έχει ούτε θετική ούτε αρνητική επίπτωση και το υπόλοιπο 31% θεωρεί την επίπτωση αρνητική.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr