Η έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχρέωσε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά την «επομένη» της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών να συναντηθεί με τις διοικήσεις τους, καθώς και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων για την ανακούφιση των δανειοληπτών. Ζήτησε επίσης να συμβάλουν οι τράπεζες στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Η απάντηση ήρθε λίγο μετά από τη συνάντηση τραπεζιτών-πρωθυπουργού στο Μαξίμου, από τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλα, ο οποίος μιλώντας στην Α΄ Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, είπε: «Η πορεία των τραπεζών εξαρτάται από τη συνολική πορεία της οικονομίας. Στόχος μας είναι η άντληση ρευστότητας από την αγορά και η σταδιακή απεμπλοκή μας από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι στόχος είναι η Γενική Τράπεζα (Geniki Bank) να αναβαθμισθεί σε φορέα αναχρηματοδότησης επιχειρηματικών δανείων, κυρίως επισφαλών επιχειρηματικών χορηγήσεων, ο οποίος θα δίνει συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα προχωρεί σε διεθνείς συμπράξεις.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι τραπεζίτες προσανατολίζονται στο να πουλήσουν τα δάνειά τους, κυρίως τα στεγαστικά στα λεγόμενα distressed funds που περικυκλώνουν την Νότια Ευρώπη και αγοράζουν δάνεια για 20 σεντς στο δολάριο. Τα distressed funds έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους στην Ισπανία, όπου καθημερινά γίνονται κινητοποιήσεις για να μην πεταχτούν οι δανειολήπτες έξω από τα σπίτια τους.
Το Μαξίμου γνωρίζοντας ότι αυτό θα συμβεί από τον Ιανουάριο και μετά και στην Ελλάδα, επιχειρεί να διαχειριστεί το ζήτημα, διότι όλοι οι παρατηρητές και σύμβουλοι παραδέχονται πως στην Ελλάδα θα χυθεί αίμα, αν αρχίσουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
Σημειωτέον, τα distressed funds κάνουν άμεσα απαιτητή την πλήρη εξόφληση ακόμη και ενήμερων δανείων.